OB SPOMINU NA NEDOLOŽNE ŽRTVE: Na demonstracijah proti mafiji v Italiji na tisoče ljudi (VIDEO)

Svet

V več italijanskih mestih so danes ob dnevu spomina na žrtve mafije potekale množične demonstracije proti mafiji. Zgolj v Rimu se je shoda, ki ga je vodil župan Roberto Gualtieri, udeležilo več deset tisoč ljudi. Žrtev mafije sta se spomnila tudi premierka Giorgia Meloni in predsednik Sergio Mattarella.

"Dan spomina in zavzetosti v spomin na nedolžne žrtve mafije je pomembna priložnost, da se poklonimo tistim, ki so izgubili življenje zaradi mafije, da se zberemo ob njihovih družinah in njihove zgodbe posredujemo mlajšim generacijam ter obnovimo vsakodnevno zavezo vsakega od nas in naših institucij za boj proti vsem oblikam organiziranega kriminala," je na družbenem omrežju X zapisala Meloni.

Mattarella pa je v sporočilu za javnost ob današnjem dnevu izpostavil, da je boj proti mafijskim organizacijam naloga in dolžnost vseh, ki imajo radi državo in želijo izboljšati njeno prihodnost, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Italijanski predsednik, čigar starejšega brata, nekdanjega guvernerja Sicilije Piersantija Mattarello, je leta 1980 umorila sicilijanska mafija Cosa Nostra, je posvaril tudi pred prodiranjem mafije v gospodarstvo in javne institucije.

Dan spomina na nedolžne žrtve mafije 21. marca v Italiji obeležujejo od leta 1995. Pobudo za ta dan je dalo protimafijsko gibanje Libera, ki je tudi pobudnik današnjih shodov proti mafiji.

V Rimu se je danes med demonstranti zbralo tudi 500 sorodnikov žrtev mafije, katerih imena so prebrali na shodu. Župan Rima Roberto Gualtieri je poudaril, da je treba mafijo izolirati, da bi se lahko borili proti njej, ter mobilizirati sodstvo in policijo v boju proti organiziranemu kriminalu. "Sodelovati moramo tudi s šolami in civilno družbo na kulturni ravni ter tam posredovati pri sanaciji krajev, kjer mafija izkorišča revščino in propadanje, da bi mlade pritegnila v trgovino z mamili," je še dejal.

Demonstracije proti mafiji so danes potekale tudi v več drugih italijanskih mestih, med drugim v Palermu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  22 .03. 2024 ob  04: 54
-1
Vse lepo in prav...ampak kaj pa dela zastava nastavljalcev riti tam?.