OB SVETOVNEM DNEVU UMETNE INTELIGENCE: V Kopru si bo možno ogledati film 'Konec človeštva'

Koper

Ob svetovnem dnevu umetne inteligence, ki ga od leta 2021 obeležujemo 16. julija, bo premierno predvajan dokumentarni film 'Konec človeštva' (The end of humanity). Režiserja Andreas Dürr in Jan-Marc Furer na filmsko platno prinašata popotovanje v najtemnejše in nečloveške misli tehnoloških optimistov. Zainteresirana javnost si ga bo lahko ogledala v torek, 16. julija, ob 18.15 v predavalnici Burja 1 na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem (Titov trg 5, Koper). Ta dogodek bo obenem priložnost za razpravo o vplivu umetne inteligence in njenem potencialu v našem vsakdanjem življenju, zato bo po projekciji filma potekal pogovor.

Svetovni dan umetne inteligence je priložnost, ko se lahko še posebej posvetimo razpravam o prednostih in izzivih tehnologij UI ter poudarjanju pomena odgovornega in etičnega razvoja ter uporabe. Strokovnjaki, podjetja in izobraževalne ustanove po vsem svetu organizirajo na ta dan dogodke, delavnice in predavanja, da bi širši javnosti približali to obliko tehnologije.

Letošnja obeležitev dneva umetne inteligence bo minila v znamenju premiernega predvajanja dokumentarnega filma 'Konec človeštva', pod katerega sta se podpisala režiserja Andreas Dürr in Jan-Marc Furer.

[???????? ???????????????????????????????????? ???????????????????? ???????????????????????? ???????????????????????????????????????????? ???????????????????? ???????????????????? ???????????????????? ????̌????????????????????̌????????????] ????Ob svetovnem dnevu umetne inteligence, ki ga od...

Objavil/a UP Fakulteta za humanistične študije dne Torek, 9. julij 2024

V politiki, gospodarstvu in širši družbi se vedno bolj govori o prihajajoči četrti industrijski in digitalni revoluciji, ki bo vse združila v velikanski internet stvari. Umetna inteligenca naj bi postopoma nadomestila in celo presegla človeške zmogljivosti, pisala svoje romane, ustvarjala svojo umetnost in bojevala svoje vojne. Takšen scenarij, ki je na videz neizogiben in mu ni videti alternative, je postal v zadnjih letih dobro poznan širši javnosti. Milijarderji iz Silicijeve doline, tehnološki izvršni direktorji, založniki in celo politiki zatrjujejo, da smo dosegli točko brez povratka, zato nam preostaneta dva scenarija: ali propademo ali presežemo svojo človeško naravo – ali postanemo zastareli ali pa postanemo transhumani. Nazadnje film postavi ključno vprašanje današnjega časa: kako lahko realno s tehnologijo ustvarimo boljšo prihodnost?

Premiera filma bo v torek, 16. julija, ob 18.15 v predavalnici Burja 1 na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Po ogledu filma bo potekal pogovor z gosti, ki bodo delili svoje poglede o tem, kako umetna inteligenca vpliva na našo družbo in prihodnost.

Ogled filma in udeležba na pogovoru, kjer bodo z vprašanji sodelovali tudi gledalci, sta brezplačna.