OBELEŽITEV 110. OBLETNICE: 1. literarni pohod Alojza Kocjančiča in srebrni red zaslug za narod (FOTO)

Koper

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Krajevna skupnost Gračišče, Pokrajinski arhiv Koper, Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Knjigarna Libris so minulo soboto uspešno izpeljali 1. literarni pohod Alojza Kocjančiča, s katerim so obeležili 110. obletnico rojstva prvega slovenskega istrskega pesnika. Pohodu po literarni poti je sledila kulturna prireditev, kjer so prvič predstavili red zaslug za narod s srebrno zvezdo, ki ga je Kocjančič prejel od maršala Tita leta 1974.

"Različni ustvarjalci kulturne krajine v Istri smo združili moči in skupaj obeležili 110. obletnico rojstva prvega slovenskega istrskega pesnika. Danes so se 1. literarnega pohoda Alojza Kocjančiča udeležile vse generacije, od tistih najmlajših do tistih najstarejših, ki so zbirali kilometre tudi v okviru projekta Zveze društev diabetikov Slovenije - #DarujemKilometre. Skupaj smo se najprej odpravili na Lačno, kjer so se najpogumnejši povzpeli na razgledni stolp, nato smo se spustili vse do Gračišča, kjer so nas domačini toplo sprejeli in nam zaupali nekaj iz zgodovine te krajevne skupnosti. Naš literarni pohod smo zaključili pri dvorani v Kubedu," je ob uvodnem pozdravu na kulturni prireditvi navzoče nagovorila direktorica koprske knjižnice Luana Malec, ki je ob obeležitvi obletnice v hranjenje prejela red zaslug za narod s srebrno zvezdo, ki ga je Kocjančič prejel od pokojnega maršala Josipa Broza - Tita leta 1974.

Red zaslug za narod s srebrno zvezdo, ki ga je prejel Alojz Kocjančič, je najprej v hrambo Pokrajinskemu arhivu Koper predala poznavalka Kocjančičevega življenja, profesorica in avtorica Ines Cergol.

Kot je na prireditvi izpostavila direktorica pokrajinskega arhiva Nada Čibej: "Ta dragoceni dokument bo od zdaj naprej na ogled postavljen v Kocjančičevi spominski sobi, zato ga simbolično v hrambo predajam Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper. Kocjančič je bil namreč več kot 20 let član jugoslovanske verske komisije in zato veliko v stiku s samim vrhom Slovenije in Jugoslavije."

Sledila je predstavitev slikanice 'Iz naročja Istre v naročje besede', ki opisuje zgodnje življenje Kocjančiča. O njegovem življenju sta spregovorili avtorica Ines Cergol in domačinka Tanja Jakomin Kocjančič, ki sta se skozi slikanico prebili ob ilustracijah Vesne Benedetič, ki jo krasijo.

Prireditev so obogatili tudi pevci Mešanega pevskega zbora kulturnega društva Alojza Kocjančiča Puče-Koštabona in dramski odlomki povzeti po slikanici 'Iz naročja Istre v naročje besede', ki so jih uprizorili otroci Osnovne šole Istrskega odreda Gračišče.

"Alojz Kocjančič je živel polno in zanimivo življenje in tudi po njegovi smrti skrbi, da je Kubed, njegovo rojstno mesto, polno življenja in zanimivih ustvarjalcev. Tako letos že tretje leto zapored gostimo rezidente, ki tokrat prihajajo iz filmskega, intermedijskega in gledališkega sveta," pa je delovanje rezidence, ki umetnike gosti skozi vse leto, predstavil vodja oddelka za kulturo pri Zavodu za mladino, kulturo in turizem Patrik Holz.

Prireditvi je tako prav poseben pečat dodal kratki dokumentarni film 'Štajon', ki ga je v času bivanja v rezidenci Kocjančiča med Kubejci posnel Avgust Adrian Braatz. Po prireditvi so se obiskovalci lahko sprehodili med stojnicami, kjer so se predstavili lokalni ponudniki.