OBSTAJA 2.781 MILIJARDERJEV: Teh 10 je najbogatejših

Trendi

Najbogatejši ljudje na svetu imajo izjemen vpliv na globalno ekonomijo, politiko in filantropijo. Po podatkih revije Forbes za leto 2024 je na svetu 2.781 milijarderjev. Tukaj je pregled desetih najbogatejših posameznikov, katerih bogastvo je predvsem plod inovacij, podjetniškega duha in strateških naložb.

1. Bernard Arnault

Starost: 75 let
Prebivališče: Francija
Funkcija: Predsednik in izvršni direktor LVMH
Neto vrednost: 215 milijard dolarjev

Bernard Arnault je predsednik in izvršni direktor LVMH, največjega svetovnega podjetja za luksuzne izdelke. LVMH ima v lasti blagovne znamke, kot so Louis Vuitton, Hennessey, Marc Jacobs in Sephora. Večina njegovega bogastva izhaja iz njegovega deleža v LVMH, ki ga ima preko investicijskega podjetja Financiere Agache.

2. Jeff Bezos

Starost: 60 let
Prebivališče: Združene države Amerike
Funkcija: Ustanovitelj in izvršni predsednik Amazona
Neto vrednost: 201 milijarda dolarjev

Jeff Bezos je leta 1994 v garaži v Seattlu ustanovil Amazon.com. Amazon je začel kot spletna knjigarna, zdaj pa je postal največji spletni trgovec na svetu. Bezos ima tudi v lasti vesoljsko podjetje Blue Origin in časopis The Washington Post.

3. Elon Musk

Starost: 52 let
Prebivališče: Združene države Amerike
Funkcija: Soustanovitelj in izvršni direktor Tesle
Neto vrednost: 191 milijard dolarjev

Elon Musk je soustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX. Njegovo bogastvo izvira predvsem iz njegovega deleža v Tesli, ki proizvaja električna vozila, in SpaceX-a, ki razvija rakete za vesoljske misije. Musk je tudi lastnik podjetij The Boring Company in Neuralink.

4. Mark Zuckerberg

Starost: 39 let
Prebivališče: Združene države Amerike
Funkcija: Izvršni direktor in predsednik Meta Platforms
Neto vrednost: 156 milijard dolarjev

Mark Zuckerberg je leta 2004 skupaj s sošolci na Harvardu ustanovil Facebook. Meta Platforms, prej znana kot Facebook, vključuje tudi druge priljubljene platforme, kot so Instagram, WhatsApp in Oculus.

5. Bill Gates

Starost: 68 let
Prebivališče: Združene države Amerike
Funkcija: Soustanovitelj Microsofta
Neto vrednost: 148 milijard dolarjev

Bill Gates je skupaj s Paulom Allenom leta 1975 ustanovil Microsoft, ki je največje svetovno podjetje za programsko opremo. Gates je znan tudi po svoji filantropski dejavnosti preko fundacije Bill & Melinda Gates Foundation.

6. Larry Page

Starost: 51 let
Prebivališče: Združene države Amerike
Funkcija: Soustanovitelj in član uprave Alphabet
Neto vrednost: 146 milijard dolarjev

Larry Page je skupaj s Sergeyjem Brinom leta 1998 ustanovil Google. Google je vodilni svetovni spletni iskalnik, ki ponuja tudi druge storitve, kot so YouTube, Android in Google Workspace.

7. Sergey Brin

Starost: 50 let
Prebivališče: Združene države Amerike
Funkcija: Soustanovitelj in član uprave Alphabet
Neto vrednost: 139 milijard dolarjev

Sergey Brin je bil rojen v Moskvi, leta 1979 pa se je z družino preselil v ZDA. Skupaj s Pageom je ustanovil Google, kjer je bil predsednik tehnologije.

8. Steve Ballmer

Starost: 68 let
Prebivališče: Združene države Amerike
Funkcija: Lastnik Los Angeles Clippers
Neto vrednost: 137 milijard dolarjev

Steve Ballmer je bil izvršni direktor Microsofta od leta 2000 do 2014. Po odhodu iz Microsofta je kupil košarkarsko ekipo Los Angeles Clippers.

9. Warren Buffett

Starost: 93 let
Prebivališče: Združene države Amerike
Funkcija: Izvršni direktor Berkshire Hathaway
Neto vrednost: 132 milijard dolarjev

Warren Buffett je znan kot eden najboljših vlagateljev vseh časov. Njegovo podjetje Berkshire Hathaway ima deleže v številnih velikih podjetjih, kot so Coca-Cola, American Express in Apple.

10. Larry Ellison

Starost: 79 let
Prebivališče: Združene države Amerike
Funkcija: Soustanovitelj, predsednik in CTO Oracle
Neto vrednost: 129 milijard dolarjev

Larry Ellison je leta 1977 ustanovil Oracle, drugo največje podjetje za programsko opremo na svetu. Ellison je tudi vlagatelj v podjetja, kot je Tesla, in je znan po svoji filantropski dejavnosti.

Najbogatejši ljudje na svetu so večinoma ustanovitelji tehnoloških velikanov, ki so s svojimi inovacijami in podjetniškim duhom ustvarili ogromna bogastva. Kljub temu pa njihovo bogastvo odpira vprašanja o premoženjski neenakosti in odgovornosti najbogatejših posameznikov v svetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija