OD AVSTRO-OGRSKE DO JUGOSLAVIJE: Druga svetovna vojna v Pokrajinskem muzeju Koper

Koper

Zakaj bi si v času spomladanskih počitnic prišli v koprski muzej ogledati eno najzanimivejših zbirk novejše zgodovine v Sloveniji? Vreme bo v naslednjih dneh žal neprijetno, zato lahko čas kakovostno preživite, raje kot pred televizijo ali pametnim telefonom, v hramu istrske kulturne dediščine in se naužijete kulturnega navdiha.

Pridite na izlet v čudovito koprsko staro mestno jedro in delček dneva namenite času naših mam in očetov ter "non" in "nonotov".  Napakam v prihodnosti se namreč najlažje ognemo, če se zavedamo napak iz preteklosti.

Najbolj zanimiv del razstave so seveda rekonstrukcije ali diorame, ki prikazujejo izseke življenja v preteklosti. Mogoče si je ogledati pripadnike različnih oboroženih sil, ki so sodelovale v konfliktu: italijanski vojak, vojak - črnosrajčnik, nemški vojak in partizan. Prisotnih je še nekaj vojaških uniform, med njimi ameriška in britanska.

Taborišča smrti

Rekonstrukcija bunkerja - tiskarne iz leta 1943 prikazuje prostor, v katerem je nastajala tehnika "Naš dom". Propaganda je bila namreč izjemno pomemben element boja proti okupatorjem. Partizanski tisk pa je omogočil tudi delovanje partizanskih šol, kjer so se po 15 letih slovenski otroci ponovno učili pisati in brati v maternem jeziku.

Bolnišnica Zalesje

Rekonstruirana je tudi baraka partizanske bolnišnice istrskega odreda "Zalesje", ki nam prikazuje, v kakšnih razmerah so prebivali partizanski ranjenci, ki so imeli srečo, da so imeli dostop do zdravljenja. To pa je bilo možno samo z zbiranjem sanitetnega materiala, zdravil, hrane in drugih reči, ki jih je prispevalo civilno prebivalstvo.

Partizan v kmečki kuhinji simbolizira enotnost ljudi v odporu proti okupatorju in podporo, ki jo je bila na Primorskem deležna OF.