ODLIČNA ZA SILVESTRSKI VEČER: Še ena zmaga za Capris Rosé peneče vino iz kleti Vinakoper

Koper

Peneče vino Capris Rosé iz kleti Vinakoper je najboljša rosé penina tega leta, so odločili na devetem Festivalu penin, ki je včeraj potekal v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož. Penina Capris Rosé se je predstavila v družbi več kot stotih vzorcev belih, rdečih in rosé penin pripravljenih po klasični ali charmat metodi. Kot pravijo v Vinakoper, Capris Rosé navduši z okusom svežih jagod, rdečega sadja, še posebej malin, češenj in rdečega ribeza ter seveda z razigranimi mehkimi mehurčki, zato je odlična izbira tudi za najdaljšo noč, ki je pred nami.

Festival penin v Portorož privabi vsako leto več obiskovalcev, pa tudi kleti, ki na tekmovanje prijavijo svoja najboljša peneča vina. Letos je na tekmovanju sodelovalo preko 30 kleti, penine pa so se pomerile v kategorijah belih, rdečih in rosé penečih vin. Med peninami iz kleti Vinakoper je kot najboljša v svoji kategoriji zablestela penina Capris Rosé, a tudi ostale predstavljene penine so dosegle odlične odzive – zlata medalja za penini Capris Refošk in Capris Marine brut ter srebrna medalja za penini Capris Muškat in Capris Grand Cuvée.

"Penina Capris Rosé je narejena iz refoška, naše avtohtone sorte, zato je njen uspeh naši kleti še prav posebno priznanje. Njena kakovost in izjemnost sega preko meja, saj je tudi v tujini že posegala po najvišjih priznanjih," je dejal mag. Borut Fakin, direktor kleti Vinakoper, in ob tem spomnil na izjemen uspeh penine Capris Rosé leta 2020, ko je na Wine Luxe International Awards v Hongkongu pometla z vso mednarodno konkurenco in prejela platinasto medaljo.

Odlična za silvestrski večer

"Capris Rosé je izjemna penina, pravzaprav idealna za vse priložnosti. Je čudovit aperitiv, odlično se poda k morskim jedem, lahkotnim rižotam, testeninam, perutnini, sadju, odlična pa je tudi za pripravo sorbetov. Torej idealni izbor praktično za vse, kar je na naših mizah v tem prazničnem času," je povedal glavni enolog kleti Vinakoper Boštjan Zidar. Seveda bi to penino lahko izbrali tudi za idealno novoletno darilo, še posebej za ljubitelje sadnih arom in okusov, saj nas aroma tega vina očara s prijetnim vonjem malin, češenj, gozdnih jagod, brusnic in rdečega ribeza, okus pa navduši s prijetnimi svežimi jagodami in rdečim sadjem, še posebej malinami, češnjami in rdečim ribezom, v razigranem plesu z mehkimi mehurčki. Penina ima potencial zorenja do 3 leta, najboljša pa je servirana pri 6 do 8 stopinjah.

Rožnate novosti v 2023

V luči popularnosti in zanimivosti roséjev, tako penečih kot tudi mirnih, klet Vinakoper v letu 2023 pripravlja kar nekaj novosti. Naj razkrijemo, da bo med mirnimi roséji v pomladnem času atraktivno podobo in osveženo vsebino dobil rosé iz linije Koper, z bolj elegantno različico pa bodo popestrili gastronomsko linijo Capris. Prav posebna in še bolj stilska novost pa nas čaka v začetku poletja s popolnoma novo "limited edition" penino Capris Rosé Ice Marine.