ODLOČITEV MESTNIH SVETNIKOV: Cena vode in komunale ostaja za goriška gospodinjstva nespremenjena

Goriška

Mestni svetniki iz Nove Gorice so na torkovi izredni seji potrdili nov elaborat in s tem tudi novo obračunavanje cen vode in kanalščine za uporabnike. Zneski na položnicah se za gospodinjstva ne bodo spremenili, čeprav bodo cene za porabljeno vodo nekoliko nižje, višje pa bodo za omrežnino. Za gospodarstvo pa se bodo zneski dvignili.

Po različici, ki so jo potrdili novogoriški svetniki, bodo del stroškov za gospodinjstva in neprofitne uporabnike kot subvencijo pokrili iz občinskega proračuna. Do sprejema novega proračuna bodo ta strošek pokrili iz proračunske rezerve, v prihodnjem letu pa iz nove postavke.

Ker bo novogoriška občina od javnega podjetja Vodovodi in kanalizacija (VIK) Nova Gorica dobila nekaj več iz naslova najemnine za omrežje, bo neto strošek proračuna znašal 23.000 evrov na mesec. Za 17 mesecev, kolikor bo trajala subvencija, bo iz proračuna šlo nekaj manj kot 400.000 evrov. Subvencijo bodo lahko izplačevali le do konca mandata tega mestnega sveta, je pojasnil novogoriški župan Klemen Miklavič.

Glede na vse pogovore o cenah vode so v opoziciji pričakovali, da se cena ne bo povišala niti za gospodarske uporabnike. Miklavič pa je pojasnil, da občina ne sme dati subvencije za plačilo vode tudi gospodarstvu, saj bi bilo to v nasprotju z zakonodajo"Do tega ni prišlo zato, da bi delali razlike med uporabniki, pač pa zato, ker tega nismo mogli narediti tako, da bi lahko cene subvencionirali tudi profitnim odjemalcem. To nam preprečuje zakon," je po koncu seje za medije povedal novogoriški župan.

Novogoriški svetniki so po krajši razpravi potrdili še amandma svetnika Valterja Vodopivca (SD), da VIK do konca leta pripravi nov elaborat, v katerem bo skušal ovrednotiti javno infrastrukturo in v obračun vključil padavinske vode, ki se v omrežje stekajo z javnih površin.

Cene vode in odvajanja komunalnih voda na Goriškem se niso spremenile vse od leta 2016, nekoliko se bodo spremenile predvsem zaradi ureditve razmerij med podjetjem VIK ter petimi goriškimi občinami. Štiri občine so doslej že potrdile nov elaborat in s tem spremembo cen, v eni so potrdili nove cene vode, ne pa še kanalščine.

V novogoriški občini so po številnih pogovorih tako z VIK Nova Gorica kot tudi z različnimi institucijami ter društvi prepričani, da so našli dobro rešitev. Že pred glasovanjem na torkovi izredni seji so pripravili pet različnih variant, s katerimi bi uredili razmerje med podjetjem VIK in novogoriško ter preostalimi občinami na Goriškem - Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija