ODPRLI ŠE OBNOVLJEN JUŽNI DEL RIBIŠKEGA PRISTANIŠČA: Zdaj v Izoli iščejo denar za prenovo carinskega pomola (FOTO)

Izola

Občina Izola je zaključila s prenovo južnega dela ribiškega pristanišča v smeri Sončnega nabrežja. Skupaj s prenovljenim severnim delom pristanišča, ki je bil zaključen lani, je pridobila sodobno pristanišče.

Na fotografiji (od leve): Felice Žiža, dr. Darjo Felda, Mateja Čalušić, Irena Šinko, Milan Bogatič, Robert Janev in mag. Tamara Kozlovič

Obnova južnega dela ribiškega pristanišča vključuje sanacijo in zvišanje obalnega zidu južnega mandrača, vključno z manjšim južnim pomolom, ter razširitev obale Sončnega nabrežja. Pri tem so uredili kanalizacijo in protipoplavno zaščito.

Prenovljena so privezna mesta za plovila, javna in varnostna razsvetljava ter zelene površine med cono za pešce in cesto. Postavljene so nove omarice za oskrbo plovil z elektriko in vodo, saniran je parapetni zid na ribiškem pomolu, ki ločuje delovno površino ribičev ter tlakovana pot ob skalometu. Poleg tega je bil na zbirnem centru prenovljen ribiški šotor z okolico, nabavljena je bila dodatna oprema, ki bo omogočala ribičem lažje in varnejše delo.

"Izola je od nekdaj ribiško mesto. Ribištvo je Izoli pustilo močan pečat, ki ga je v mestu še danes mogoče začutiti na vsakem koraku. Biti ribič je zahteven poklic. Kdor se preživlja na ta način, potrebuje široko znanje. Biti mora tudi mizar, mehanik in ne nazadnje imeti veliko potrpljenja, saj je ulov iz leta v leto skromnejši, zato je prav, da tradicijo ribištva ohranjamo in ribičem zagotavljamo sodobno ter varno infrastrukturo," je na današnjem odprtju povedal župan Milan Bogatič.

Naložba je vredna več kot 3,8 milijona evrov, od tega bo 2,2 milijona financiranih iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, preostanek pa iz sredstev Občine Izola. Župan napoveduje tudi potrebo po prenovi carinskega pomola, zato bo občina pristopila k iskanju sredstev za ta namen.

Ministrica za kmetijstvo, Irena Šinko je poudarila pomen ohranjanja in spodbujanja ribištva kot dela slovenske tradicije. Ob tem pa je podprla naložbe ter poudarila, da so zadnje poplave močno prizadele sladkovodno ribištvo in predvsem ribogojnice, zaradi česar bodo sredstva iz sklada v novi evropski finančni perspektivi namenili predvsem za obnovo teh dejavnosti.

Pri zasnovi projekta so sodelovali ribiči in drugi deležniki, kar je pripomoglo k uspešni naložbi in izboljšanim delovnim pogojem za ribiče, je izpostavil Aleš Bolje, vodja svetovalne službe za ribištvo Zavoda za ribištvo Slovenije in dodal, da je ribištvo vedno obstajalo in bo obstajalo tudi v prihodnje.

Dogodka so se udeležili tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Darjo Felda, poslanki državnega zbora mag. Tamara Kozlovič in Mateja Čalušić ter poslanca Robert Janev in Felice Žiža ter generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  18 .08. 2023 ob  22: 07
Manof - če me spomin ne vara, si enkrat omenjal odhod na Tajsko. Kako kaj? Te SDS ne želi izgubiti? Res se imaš s čim hvaliti, ti prepotentnež. Mogoče ti pa uspe povzpeti se h koritu? Kar, kar "liziči" so zelo iskani. Buuuuaaaaahhhhh
Stiv Rivs |  18 .08. 2023 ob  18: 41
13
Kratek spomin imamo v tej deželi kranjski.
V Izoli ribištva ni več !
Samo v Umag ali Milje zapeljite, pa boste videli žive ribiče.
Na to gledajmo kot otvoritev muzeja ribištva na prostem.
Manjkajo še doprsni kipi Pečanove, Mavra, Hilde, Klokočovnika, Zemljariča in ostalih akterjev uničenja ribištva.
anton |  18 .08. 2023 ob  17: 47
11
... in zdaj bi bil že čas, da z mandrača in centra zgodovinskega mesta umaknete parkirišče in prostor namenite prireditvam, druženju, zabavi ...
ManofSteel |  18 .08. 2023 ob  15: 42
*brez gasilske opreme...
ManofSteel |  18 .08. 2023 ob  15: 41
Miura sem v stranki SDS, tako da to levičarsko nakladanje prodajaj svojim kompanjolom v kafani.
Bil sem v volilni komisiji med volitvami...btw zdaj imate tisto kar ste izvolili...pa plešite. Lol
Kurtožani že plešejo gasilske opreme, ker đupan nima časa za njih...veš kako jim privoščim!
Miura |  18 .08. 2023 ob  15: 11
-12
JJ niti ne ve kje je Izola, ti vseved ...
ManofSteel |  18 .08. 2023 ob  13: 51
Lepo se kurčit z dosežki Janševe vlade (evropska sredstva), kajne slobodnjaki nesposobni?!