ODPRT NOV DEL ŠTUDENTSKEGA DOMA PRISOJE: 82 dodatnih ležišč z lastno kopalnico in kuhinjo (FOTO)

Koper

V petek, 20. oktobra, so UP Študentski domovi odprli prenovljeni del v Prisojah. Pomembna pridobitev je študentom že s pričetkom študijskega leta prinesla 82 dodatnih ležišč z lastno kopalnico in kuhinjo, v dvo- ali troposteljnih dobah. Novi del doma se drži obstoječega doma ŠD Prisoje, kjer UP od leta 2018 nudi 160 študentskih postelj. Skupaj bo tako lokacija ŠD Prisoje imela 121 sob z 242 ležišči. Vrednost celotne investicije (od nakup zemljišča in objekta do opreme) znaša 3.215.247,61 evrov. Investicija je financirana s strani MVZI.

Naj spomnimo, da je konec leta 2022 UP od Luke Koper, d.d. odkupila tudi bivši Garni hotel Pristan in v njem že uredila 55 postelj za študente v 18 sobah , ki so jih študenti zasedli že februarja letos.

Ob tem imajo UP ŠD v lasti tudi ŠD Čebelnjak, Koper z 38 sobami in 94 ležišči ter v Portorožu ŠD Korotan z 65 sobami in 130 ležišči. Skupaj je 521 ležišč. S pridobitvijo novih ležišč so na UP ŠD nekoliko zmanjšali problematiko nastanitve študentov. Vseeno pa opozarjajo na veliko pomanjkanje ležišč na Obali.

Analize UP kažejo, da bi potrebovali okrog 1000 dodatnih ležišč, tudi zaradi zasebnega trga, ko za iste razpoložljive kapacitete študentom konkurirajo turisti iz vseh koncev sveta. Zato univerze danes potrebujejo večji delež lastnih nastanitvenih kapacitet kot v preteklosti, kar toliko bolj velja za mlado in dinamično univerzo kot je UP.

Ravno zaradi velikega pomanjkanja ležišč v študentskih domovih v lasti UP, si ekipa UP ŠD prizadeva najti druge, dodatne rešitve za nameščanje študentov med študijskim letom. Tako že nekaj let sklepa pogodbe z lastniki oz. upravljalci tržnih apartmajev, ki so zasedeni predvsem v turistični sezoni. Oblike sodelovanja med UP ŠD in zunanjimi lastniki namestitvenih kapacitet vključujejo od zgolj napotitve študentov iskalcev sob do tega, da UP ŠD vzame v najem nepremičnino z namenom oddajanja v podnajem študentom.

Za študijsko leto 2023/2024 so tako sklenili sodelovanje za dva počitniška objekta Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije v Piranu, za apartmaje Primaz, prav tako v Piranu, ter za tri objekte v Izoli; Art Rock Residence Izola, Kaki in kivi ter Sobe Argo Izola. S tem je UP ŠD zagotovila dodatnih 146 ležišč za študente. Poleg tega MVZI namenja UP Študentskim domovom 545 subvencij za zasebnike.

Na UP ŠD bo še naprej živahno. V 2023 in 2024 se bodo nadaljevala dela v ŠD Barki, saj trenutna ureditev še ni optimalna, ker so zelo omejene možnosti kuhanja za študente, zato bo nadaljevala s postavitvijo mini kuhinj, energetsko sanacijo in druge manjše ureditve objekta. Poleg tega pa bodo v ŠD Prisoje potekala dela postavitve evakuacijskih stopnišč ter izvedba energetsko učinkovitega gretja in hlajenja prostorov, sanacija strehe, kopalnic ter kuhinj. V ŠD Korotan pa prav tako postavitve evakuacijskih stopnišč. UP je bila namreč uspešna na razpisu ministrstva "Poziv javnim zavodom k predložitvi vlog za (so)financiranje vzdrževalnih del na področju študentskih domov v letu 2023 in 2024" in dobila odobrenih okrog 600.000,00 evrov za investicijska vrednost na treh objektih.