ODZIV SCHMIDTA NA DODIKOVE GROŽNJE: Možnost, da bi zamenjal sedanjega predsednika, ni izključena

Svet

Christian Schmidt, visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini, je v luči groženj s strani Milorada Dodika, predsednika Republike Srbske, ki je napovedal aretacijo in deportacijo Schmidta, naznanil svoj namen obiska Republike Srbske v prihodnjih dneh. Schmidt je v četrtek v intervjuju za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung potrdil svojo odločenost.

V pogovoru je poudaril, da ima kot diplomat imuniteto in da Dodik nima pooblastil za izdajanje ukazov policiji. Dodik je napovedal, da pripravljajo odlok za aretacijo in deportacijo Schmidta, ko bo vstopil v Republiko Srbsko, ali pa mu bodo zagotovili spremstvo, da bi čim prej zapustil to območje.

Schmidt je Dodika pozval, naj preneha s svojo 'egocentrično norostjo'. Vprašan, ali bo zamenjal Dodika, če bo nadaljeval s takšnimi potezami, ni podal konkretnega odgovora, vendar pa ni izključil te možnosti. Poudaril je, da so to odločitve, ki se ne sprejemajo vnaprej, in da je pripravljen ukrepati, če bo to potrebno.

Dodik ne priznava avtoritete Schmidta kot predstavnika mednarodne skupnosti, saj ga Varnostni svet Združenih narodov ni potrdil zaradi zadržkov Rusije in Kitajske. S Schmidtom je v zadnjih mesecih prišlo do več konfliktov, vključno z odlokom Republike Srbske, ki ne priznava odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini. Zaradi tega so vložili obtožnico proti Dodiku, za katero, če ga bodo spoznali za krivega, grozi do pet let zapora.

Nemški posebni odposlanec za Zahodni Balkan, Manuel Sarrazin, je opozoril na posledice Dodikove politike odcepitve ter njegove napade na institucije Bosne in Hercegovine, medije in civilno družbo, pa tudi na visokega predstavnika Christiana Schmidta. Nemčija je že ustavila financiranje štirih projektov v Republiki Srbski v skupni vrednosti 105 milijonov evrov.

Ameriško veleposlaništvo v Bosni in Hercegovini je označilo Dodikove grožnje kot protiustavne in nesprejemljive, obenem pa poudarilo, da ima Schmidt vsa pooblastila visokega predstavnika, vključno z možnostjo njegove odstavitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  10 .09. 2023 ob  14: 11
Schmidt ne bo šel v Republiko Srbsko.