OKOLJSKO MINISTRSTVO ODOBRILO: Iz načrta za okrevanje 13 mio za 166 stanovanj v Kopru

Koper

Med projekti za zagotovitev javnih najemnih stanovanj, ki jih bodo sofinancirali iz evropskega načrta za okrevanje in odpornost, so tudi trije bloki s skupaj 166 stanovanji v koprskem predelu Olmo. Občinski in državni stanovanjski sklad bosta iz omenjenega vira prejela polovico predvidene vrednosti naložb, ki presega 26 milijonov evrov.

V okviru projekta Nova dolinska v Kopru od aprila rastejo trije stanovanjski bloki s stanovanji, ki jih bodo oddajali za neprofitno najemnino. Pri enem stolpiču s 75 stanovanji je investitor Stanovanjski sklad Mestne občine Koper, pri drugih dveh, kjer bo skupaj 91 stanovanj, pa Stanovanjski sklad RS.

Ministrstvo za okolje in prostor je prejšnji teden izdalo odločbe o odobritvi sofinanciranja tovrstnih projektov iz evropskega načrta za okrevanje po pandemiji. Za 1036 stanovanj po vsej Sloveniji je namenilo 60 milijonov evrov.

Kot so sporočili s koprske občine, so občinskemu stanovanjskemu skladu odobrili 4,7 milijona evrov nepovratnih sredstev, kar predstavlja polovico vrednosti naložbe.

Na republiškem stanovanjskem skladu so povedali, da je investicijska vrednost njihovega projekta ocenjena na 16,8 milijona evrov. Odobrili so jim 8,4 milijona evrov. Sredstva bodo izplačana šele po zaključeni gradnji, in sicer v višini 50 odstotkov vseh upravičenih stroškov od leta 2020 dalje, so pojasnili. Navedli so tudi, da odločba še ni pravnomočna.

Marca letos, ob podpisu pogodbe z izvajalcem del, podjetjem VG5, so sporočili, da skupna pogodbena vrednost posla brez DDV znaša 19,9 milijona evrov.

Če bodo dela potekala po začrtani dinamiki, bi lahko gradnjo vseh treh blokov končali do konca leta 2023, so zapisali na koprski občini.

Slovenska obala je sicer tisti del države, kjer prebivalci za najem ali nakup stanovanja namenijo največji delež svojih dohodkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija