OPOZORILA GORSKIH SLUŽB, DA NI PRIMERNO HODITI V GORE, NE ZALEŽEJO: V Posočju izgubljena planinca, pri Bohinju pohodnik zdrsnil v smrt

Kronika

Nedavna ujma in vetrolomi so povzročila škodo tudi v gorskem svetu, zato Gorska reševalna zveza Slovenija poziva ljubitelje gora, da v tem času ni primerno zahajati v hribe, sploh pa naj se ne odpravljajo na prizadeta območja. Samo včeraj popoldne so gorski reševalci morali posredovati v dveh primerih. Na območju Krasjega vrha v Posočju sta se izgubila tuja planinca, zdrs pri naselju Brod na območju Bohinja pa je bil usoden za še enega planinca. 

Fotografija je simbolična.

Včeraj ob 16.36 je v bližini naselja Brod, v občini Bohinj, planinec zdrsnil na težko dostopnem terenu. Gorski reševalci GRS Bohinj so skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku in helikopterjem slovenske policije planinca prepeljali v dolino. Planinec je zdrsnil 50 metrov s planinske poti in se smrtno ponesrečil, so sporočili iz Gorsko reševalne zveze Slovenija (GRZS).

Ob 17.46 sta se na območju Krasjega vrha, občina Kobarid, izgubila dva tuja planinca. GRS Tolmin so z dežurno ekipo za reševanje v gorah ob pomoči posadke helikopterja letalske policijske enote planinca našli in ju prepeljali v dolino.

???? V Sloveniji so še vedno izredne razmere. Kljub številnim opozorilom v teh dneh tudi intervencije v gorah. ⚠...

Objavil/a Gorska Reševalna Zveza Slovenije dne Ponedeljek, 07. avgust 2023


 
Dokler so v Sloveniji izredne razmere in slabo vreme, se ne odpravljajte v gore, hribe in na težko dostopne terene, saj so razmere zares nevarne, svarijo pri Gorski reševalni zvezi Slovenije. Stanje je trenutno najbolj kritično na območju Zgornje Savinjske doline, Koroške ter Kamniško-Bistriškega območja, kjer je zaprta večina planinskih poti. Prizadet je tudi dobršen del Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja.

Zaradi nedavne ujme in julijskih neurij je sicer zaprtih tudi nekaj planinskih poti v Julijskih Alpah, med drugim Krnica-Špik.

Med drugim so zaprte so tudi planinske poti iz doline Drage proti Robleku in proti Prevali ter planinska pot Ribnica - Sveta Ana na Mali gori - planinski dom Ribnica. V občini Medvode je onemogočen dostop do planinskih poti z izhodiščem v dolini Ločnice, izhaja iz objave na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

????Rekreacija je super stvar, a pri obisku gora, imete v mislih, da ne hodite tja, kjer so težko dostopni tereni. Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Posted by Planinska zveza Slovenije on Ponedjeljak, 7. avgust 2023.

Planinska zveza Slovenije, ki skrbi za mrežo planinskih poti po Sloveniji, zbira podatke o stanju poti in zapira poškodovane odseke. Zaprte poti vnaša na spletno stran Stanje planinskih poti in v aplikacijo maPZS.

Ob tem poudarjajo, da so po večjem delu Slovenije planinske koče normalno odprte. Do vzpostavitve normalnih razmer so trenutno zaprte planinske koče v Zgornji Savinjski dolini, delu Koroške in nekaj posameznih koč na bolj kritičnih območjih (Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Dom v Kamniški Bistrici).

???????????????????? ???????? ???????????????????????????????? ???? ???????????????????? ???????????? ???????????????? ???? ???????????????????????????????????????? ????????????????????? ⭕️Najprej iz interesnega območja črtajte območja, kjer še vsaj...

Posted by Planinska zveza Slovenije on Utorak, 8. avgust 2023.

"Prihajajoči dnevi bodo ponudili več sonca in kličejo po obisku gora in hribov. Če se opravimo v hribe, se odpravimo v dele Slovenije, kjer je trenutno primerno za planinarjenje," svetujejo na planinski zvezi.

Obenem priporočajo obisk lahkih in znanih poti, uporabo primerne opreme in preverjanje odprtosti planinskih poti in koč.

Glede na podaljšani konec tedna pozivajo tudi vse člane Planinske zveze Slovenije, ki bi želeli pomagati prizadetim pri sanaciji poplav in neurij, da namesto planinskega izleta zase, raje njim ponudijo svojo voljo in moč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  09 .08. 2023 ob  12: 31
Ma pustit govedo tam da crkne!