OPOZORILNI PROTEST TUDI NA KOPRSKEM SODIŠČU: "Preklici obravnav nikakor ne bodo pomenili sodnih zaostankov"

Koper

Tudi koprski sodniki so danes začeli z opozorilnim protestom, ki bo trajal do 24. januarja. V tem obdobju bodo izvajali le tista procesna dejanja, ki so po zakonu nujna, drugih obravnav oziroma narokov pa ne bodo imeli. Stranke so že bile ali pa bodo v posameznih zadevah pisno obveščene o tem, da je obravnava preklicana.

Na okrožnem sodišču v Kopru so pojasnili, da bo v času protesta sodišče imelo prilagojen način poslovanja; izvajala so bodo le nujna procesna dejanja. "Zaradi nespoštovanja oziroma neizvršitve odločbe Ustavnega sodišča smo se odločili za izvedbo nekaterih protestnih ukrepov, med katerimi je tudi prilagojen način poslovanja v smislu izvajanja le tistih procesnih dejanj, ki so nujna po zakonu, in sicer v obdobju od 10. do 24. januarja 2024. V tem času sodniki ne bomo imeli obravnav oziroma narokov, razen v nujnih zadevah," je pojasnila predsednica sodišča Samanta Nusdorfer.

Stranke so že bile ali pa bodo v posameznih zadevah pisno obveščene o tem, da je obravnava preklicana, preklici pa bodo objavljeni tudi na spletnih straneh sodišč. Dodatne informacije lahko stranke pridobijo tudi na sodiščih v času uradnih ur.

"Preklici obravnav v času od 10. do 24. januarja nikakor ne bodo pomenili sodnih zaostankov, saj bomo sodniki praviloma hkrati s preklicem določili tudi že nov datum obravnave; stranke bodo tako v istem trenutku že obveščene, kdaj se bo narok izvedel," zagotavlja Nusdorferjeva.

Nujne zadeve opredeljuje zakon o sodiščih, in sicer gre med drugim za preiskave in sojenje v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora, zadeve o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijahpreprečevanje nasilja v družini, izvršilne zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok, popis zapustnikovega premoženja in druge zadeve, za katere tako določa zakon.

"Razlogi za stopnjevanje protestnih aktivnosti so dobro znani in že večkrat ponovljeni: z njimi izražamo protest zaradi nespoštovanja pravnega reda Republike Slovenije oziroma odločbe Ustavnega sodišča ter protest proti sprenevedanju in zavajanju javnosti, da gre zgolj za usklajevanje plač v javnem sektorju, saj izvršitev ustavne odločbe s tem nikakor ni povezana," ob tem poudarjajo na koprskem sodišču. 

Kot so še navedli, "sodniki tudi zahtevamo, da se z izvršitvijo ustavne odločbe zagotovi tudi materialna neodvisnost sodne veje oblasti in primerljiv položaj sodnikov s predstavniki drugih dveh vej oblasti, ki je določen z ustavo. Sodniki ne stavkamo, saj na Glavnem odboru SSD ni bila izglasovana."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .01. 2024 ob  23: 43
zakaj niso štrajkali in se bunili pod Janšo, ki jim je vsak dan govoril, da so krivosodje. Kdo ve zakaj so njegove glavne zadeve zmeraj zastarale.....
JKDWingChun |  10 .01. 2024 ob  12: 55
Uuuuu bolj kot toliko kot že zaostajajo. Sej je znano vsem da naše sodstvo je kot polenta! Razen če si kaksen Popovič ali Janša potem pocakajo da zastara