OZNAČENA BO CELOTNA PROGA ULTRA TRAIL VIPAVSKA DOLINA: Pot omogoča tudi dobro promocijo goriškega prostora v tujini

Goriška

Pot po Vipavski dolini, ki je dolga 165 kilometrov in je poznana pohodnikom, predvsem pa ultra tekačem, bo v celoti označena s tablami UTVV (Ultra trail Vipavska valley). Pot bo med drugim vključevala že obstoječe tematske oziroma planinske poti. Postavitev označevalnih tabel trenutno poteka po Mestni občini Nova Gorica.

Tematska pot UTVV predstavlja enoten in povezovalen turistični produkt celotne Vipavske doline in širšega goriškega prostora ter s svojo močno osnovo na mednarodnem dogodku UTVV omogoča dobro promocijo v tujini. Pot je razdeljena na 12 etap, ki so povprečno dolge 13 kilometrov, so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica.

Urejanje poti v novogoriški občini bodo zaključili do konca avgusta, celotna pot UTVV pa bo predvidevanjih označena do spomladi 2022. V drugi fazi projekta je predvidena digitalizacija projekta UTVV poti.

Postavljalci poti so prepričani, da ima pot tudi turistični pomen, saj bo pohodnikom in tekačem predstavila raznolikost območja Vipavske doline in goriškega urbanega prostora, ponuja namreč razglede z gorskih grebenov, mediteransko klimo, gorsko sub alpsko podnebje in vinorodne gorice.

Označba poti je prednost predvsem za tiste, ki v Vipavsko dolino prihajajo od drugod.

"Teren tukaj je raznolik, imamo več profilov, od kamenja na Sabotinu, do lepe zemlje pod Škabrijelom, do spustov, ki so tehnično zahtevni, do stezic, single trailov, ki te popeljejo po naravi. Pot je speljana tako, da lahko vsak najde kaj za svojo dušo. To je hoja v naravi na malo hitrejši način," je pot opisal novogoriški trail tekač Renato Lešnik.

Novogoriški podžupan Simon Rosič pa je povedal, da imata Vipavska dolina in čezmejni goriški prostor ambicijo, da postaneta prepoznavna destinacija za kolesarje, pohodnike in tekače. "Skladno s tem je treba poskrbeti tudi za fizično označitev kolesarskih in tekaško-pohodnih poti. Trajno označena tekaško-pohodna pot UTVV na območju Vipavske doline in goriškega prostora je vsekakor pomemben korak v tej smeri in velika pridobitev v kontekstu že uveljavljene tekaške prireditve. Istočasno pa predstavlja dodano vrednost tako za lokalno prebivalstvo kakor za turiste."

Namen postavitve je tudi, da v prostor umestijo tekaško zgodbo UTVV, ki že šest let poteka po tej destinaciji in je poznana širše po svetu. Pot je prvotno namenjena tekačem za tekmo UTVV, iz tega se potem razvija še turistični potencial, da lahko tako domači kot tuji tekači pridejo sem trenirat in preverjat progo med letom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija