PALČICA POMAGALČICA Z NOVO DOBRODELNO AKCIJO ZA MALO LARO: "Upamo, da bo nekega dne tekala po travnikih z našim Krisom"

Koper

Lara iz Črnuč pri Ljubljani se je rodila dva meseca prezgodaj. Zaradi zapletov pri porodu ima težave z nogicami oziroma pri dveh letih še vedno ne more hoditi. Diagnoza: cerebralna paraliza. Starši so izvedeli za operacijo, ki jo opravljajo v ameriški bolnišnici St. Louis Children's Hospital, v zvezni državi Misuri. Operacija stane 52.855 evrov. Znesek, ki si ga družina ne more privoščiti, je potrebno nakazati bolnišnici do konca januarja. Na pomoč so priskočili v koprskem humanitarnem društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.

Danes dveletna Lara se je rodila dva meseca pred predvidenim rokom. Med zapleti pri porodu so bili njeni možgani nekaj časa brez kisika, kar je pustilo posledice. Pri enem letu starosti je dobila diagnozo: cerebralna paraliza. Njene mišice so zakrčene, sklepi se ukrivljajo, kar povzroča nepravilno gibanje in bolečine. Težave poskušajo obvladovati z ortopedskimi pripomočki, kot so opornice in stojka.

Starša sta napela vse moči, da bi otroku pomagala in naposled izvedela za operacijo, ki jo v otroški bolnišnici St. Louis Children's Hospital izvaja nevrokirurg T. S. Park.

Lara

Kirurški poseg na hrbtenjači, ki se imenuje selektivna dorzalna rizotomija, izvajajo tudi v Sloveniji, a šele po četrtem letu starosti. Po strokovni oceni ameriških kirurgov je poseg najbolj primerno izvesti med drugim in tretjim letom starosti, ker so rezultati po operaciji v tem otrokovem obdobju najbolj obetavni.

Larino zdravstveno dokumentacijo sta starša T. S. Parku v ZDA poslala v začetku decembra in kmalu prejela njegovo oceno, da je Lara primerna kandidatka za poseg, ki skupaj z vsemi stroški stane 52.855 evrov. Operacijo so ameriški kirurgi pripravljeni opraviti v marcu letos, zato je potrebno na račun bolnišnice nakazati denar do 1. februarja.

Gre za znesek, ki ga družina preprosto nima kje vzeti. Roko so jim podali pri koprskem društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, kjer je po akciji zbiranja sredstev za Krisa ostalo nekaj več kot 880.000 evrov. "Zelo smo veseli, da se še vedno čuti tako veliko zaupanje. Ker gre v Larinem primeru za večji znesek, smo se odločili, da odpremo zbiralno akcijo," pojasnjuje predsednica društva Larisa Štoka.

Pomoč za Laro se zbira s sms sporočili z vsebino LARA5 na 1919, preko nakazil in donatorskih pogodb. Do včeraj je bilo zbranih 5463 evrov. Več podatkov najdete na spletni strani www.larini-koraki.si.

Štoka si nadvse želi, da bi se lahko nekega dne Lara s Krisom lovila po travnikih. V nasprotnem primeru jo skoraj zagotovo čaka priklenjenost na invalidski voziček. V znesek 52.855 evrov so všteti stroški operacije, pregledov in terapij ter delno stroški bivanja Larine družine v ZDA. Denar za terapije, ki jih bo Lara potrebovala po vrnitvi v Slovenijo, bo društvo prispevalo s svojega računa.

Kris

Kar 41 otrokom, ki so se znašli v stiski na podoben način kot Kris, je društvo do sedaj že pomagalo in jim bo tudi v bodoče. Poleg tega so 300.000 evrov v času prvega vala epidemije namenili dvema humanitarnima organizacijama, 150.000 evrov Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Slovenije in 150.000 evrov ZPM Moste-Polje.

"V spomladanskem času epidemije se je nenadoma znašlo v stiski veliko število otrok. Naše društvo je premlado, da bi pomagalo otrokom po vsej Sloveniji. Ker pri ZPM takrat denarja niso imeli, nam pa se je zdelo nesmiselno, da bi 'obležal' v teh hudih časih pri nas, smo ga namenili," razlaga Štoka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija