PAPEŽ BRANIL CELIBAT MED DUHOVNIKI: "Izjemo lahko naredimo le na nekaterih odročnih krajih"

Svet

Papež Frančišek je danes izključil možnost, da bi bili poročeni moški duhovniki. Kot je poudaril na letalu, s katerim se je vračal iz Paname v Vatikan, je celibat duhovnikov "darilo za Cerkev" in ne nekaj, kar bi lahko izbrali. Stopil je tudi v bran ženskam, ki so naredile splav, in dejal, da si zaslužijo usmiljenje, ne kaznovanja.

Papež je na poti s šestdnevnega obiska v Panami zavrnil ukinitve pogoja celibata za katoliške duhovnike. Je pa dodal, da v Cerkvi razmišljajo o izjemi za nekatere odročne kraje, kot so otoki v Tihem oceanu ali amazonski pragozd, kjer potrebujejo duhovnike. "O tem razpravljajo teologi, ne gre za mojo odločitev," je poudaril. Frančišek je sicer že večkrat dejal, da cerkvena doktrina ne prepoveduje poročenim moškim, da bi postali duhovniki.

Papež Frančišek je leta 2017 namignil, da Cerkev razmišlja o tem, da bi v odročnih krajih, kjer primanjkuje duhovnikov, lahko to postali tudi poročeni moški, ki preverjeno spoštujejo vrednote Cerkve. Po navedbah AFP bi o tem vprašanju lahko razpravljali na letošnji sinodi, ki bo posvečena Amazoniji.

Celibat so v rimskokatoliški cerkvi uvedli v 11. stoletju, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP deloma verjetno tudi zato, da potomci duhovnikov ne bi podedovali cerkvenega premoženja. Del predstavnikov Cerkve verjame, da je napočil čas za to, da bi v duhovniške vrste sprejeli tudi poročene moške.

Lani je kakih 300 poročenih nekdanjih duhovnikov papežu poslalo pismo, v katerem mu ponujajo, da lahko znova opravljajo ta poklic, če jih bo Cerkev potrebovala. 

Branil ženske, ki so naredile splav

Papež je danes tudi stopil v bran ženskam, ki so naredile splav. Kot je dejal, je splav "grozna drama", a ženske, ki so to preživele, si zaslužijo usmiljenje, ne kaznovanja.

"V spovednici moramo nuditi tolažbo, ne kazni," je poudaril. Dodal je, da bi se morala ženska, ki je v stiski, ker se je odločila za splav, pogovarjati s svojim nerojenim otrokom in "peti uspavanke, ki jih otroku ne bo mogla", saj je otrok že v nebesih. Po njegovem je to pot do sprave med materjo in otrokom, ki ga je splavila. "Bog je že oprostil. Bog vedno oprosti," je še dejal Frančišek.

Papeževa stališča do splava so precej bolj liberalna od stališč njegovih predhodnikov. Zanj in za katoliško cerkev sicer umetna prekinitev nosečnosti ostaja velik greh. Lani je tako tiste, ki ženskam pomagajo pri splavu, primerjal z najetimi morilci.

"Spolnost je božji dar"

V pogovoru z novinarji na letalu se je papež tudi zavzel za spolno vzgojo v šolah. "Spolnost je Božji dar. A če kdo zlorabi spolnost za izkoriščanje ali zaslužek, je to drug problem," je izpostavil. Pouk spolne vzgoje bi po papeževih besedah moral biti objektiven in brez "ideološke kolonizacije".

Frančišek je tudi posvaril pred previsokimi pričakovanji od škofovske konference o spolnih zlorabah v Cerkvi. Kot je dejal, bo problem spolnih zlorab namreč obstajal še naprej, saj gre za človeški problem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija