Papež moli za dialog in mir v Ukrajini

Svet

Papež Frančišek je danes molil za končanje nasilja v Ukrajini. Pozval je k dialogu med ukrajinsko vlado in opozicijo in izrazil zaskrbljenost, da bi se lahko srditi protesti v Ukrajini sprevrgli v širše državljanske nemire.

"Upam na konstruktivni dialog med institucijami in civilno družbo brez uporabe sile ter da bi duh miru in želja po skupnem dobrem prevladala v srcih vseh," je papež danes dejal zbrani množici na Trgu svetega Petra v Vatikanu. "Molim za Ukrajino, predvsem za tiste, ki so izgubili življenje in njihove svojce," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal papež.

Po navedbah tujih tiskovnih agencij so v zadnjem tednu v nasilnih protestih v Kijevu umrli štirje ljudje, kar povečuje skrbi, da bi se lahko protesti, ki se širijo tudi v druge regije Ukrajine, sprevrgli v širše državljanske nemire.

Množični protesti v Ukrajini so se sicer začeli že konec novembra, potem ko ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU.