PAPEŽ RAZREŠIL ŠKOFA JOSEPHA STRICKLANDA: Ta velja za enega njegovih najvidnejših kritikov

Svet

Papež Frančišek je danes razrešil ameriškega škofa Josepha Stricklanda, ki velja za enega njegovih najvidnejših kritikov. V preteklosti je namreč konservativni škof Strickland papeža večkrat obtožil, da spodkopava katoliško vero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sveti oče je iz pastoralnega vodstva škofije Tyler razrešil Josepha E. Stricklanda," je sporočil Vatikan. Dodal je, da je bil za apostolskega administratorja škofije imenovan škof iz Austina Joe Vasquez, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Strickland, ki ga je za vodjo škofije leta 2012 imenoval nekdanji papež Benedikt XVI., je eden najvidnejših kritikov papeža Frančiška. Junija lani je prejel apostolsko vizitacijo, kar je bilo po mnenju nekaterih posledica njegovih tradicionalnih stališč, ki naj bi bila nezdružljiva z usmeritvijo Frančiška.

Papež si prizadeva oblikovati bolj sočutno Cerkev, odprto za različna stališča, a je zaradi tega pogosto tarča kritik, zlasti v ZDA. Očitajo mu, da povzroča zmedo in da ne podpira ključnih katoliških prepričanj.

Strickland je v začetku leta na omrežju X, tedaj še Twitterju, papeža obtožil, da spodkopava vero. V blogu, ki ga je septembra objavil na svoji spletni strani, pa je zapisal, da namerava v primeru razrešitve spoštovati avtoriteto papeža.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija