Papežev Harley-Davidson na dražbo

Svet

Motor Harley-Davidson, ki ga je lani v dar prejel papež Frančišek, bo prihodnji mesec prodan na dobrodelni dražbi. Kupec bo moral za jeklenega konjička s papeževim podpisom na rezervoarju za gorivo predvidoma odšteti med 12.000 in 15.000 evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Harley-Davidson je papežu dvokolesnik Dyna Super Glide s prostornino motorja 1585 kubičnih centimetrov podaril junija ob 110. obletnici ustanovitve podjetja. Frančišek je motor novembra prepustil rimski veji katoliške dobrodelne organizacije Caritas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potencialni kupci se bodo lahko za "mrcino" borili 6. februarja na avkciji dražbene hiše Bonhams. Izkupiček bo namenjen obnovi nastanitvenega doma Don Luigi di Liegro in ljudski kuhinji na rimski železniški postaji Termini.

"Neverjetno smo ponosni, da v imenu rimske Caritas prodajamo ta primerek," je poudaril Ben Walker iz Bonhamsa. "Upamo, da bomo naredili tako papeža kot podjetje Harley-Davidson ponosna z zbrano veliko vsoto denarja za zelo plemenit namen."

77-letni papež menda motorja ni nikoli zajahal. Nekateri se šalijo, da je večji ljubitelj avtobusov. Prav avtobus je namreč prvi dan po svoji lanski izvolitvi izbral za prevoz namesto limuzine, z avtobusi pa se je redno vozil tudi v rodni Argentini.