PESIMISTIČNI SLOVENCI: Večina v letu 2024 pričakuje še slabšo situacijo

Slovenija

V Sloveniji večina ljudi letos pričakuje enako slabo ali slabšo družbeno situacijo, zasebno pa menijo, da bo njihovo življenje vsaj enako dobro kot lani, kažejo podatki Valiconove raziskave #Novanormalnost, ki so jo opravili v širši regiji. Od leta 2024 največ pričakujejo prebivalci Srbije.

Raziskava družbe Valicon kaže, da so najbolj zadovoljni Hrvati - dobra polovica oziroma 55 odstotkov trenutno situacijo dojema kot bolj pozitivno. V ostalih državah regije so deleži nižji - približno 45 odstotkov. Večji optimizem prebivalcev Hrvaške v primerjavi z ostalimi državami v regiji so sicer zaznali že v preteklih meritvah.

Od novega leta zasebno največ pričakujejo v Srbiji: slaba tretjina (32 odstotkov) jih meni, da bo življenje v novem letu boljše kot v preteklem. Nekoliko manj (29 odstotkov) je takih v Bosni in Hercegovini, v Sloveniji pa je ta delež najnižji.

V Sloveniji večina (42 odstotkov) prebivalcev meni, da bo njihovo zasebno življenje vsaj enako dobro kot v letu 2023, kar je podobno kot lani, ko je ta odgovor prav tako izbrala večina, približno 40 odstotkov vprašanih. Tudi pri ostalih odgovorih so deleži precej podobni, kar pomeni, da se naša pričakovanja od lani niso bistveno spremenila.

V Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem večina zasebno prav tako pričakuje podobno situacijo kot lani. Približno tretjina (31 odstotkov) vprašanih v obeh državah meni, da bo situacija enako dobra kot lani, podoben delež pa je mnenja, da bo njihovo življenje v novem letu prav tako slabo kot v 2023, pri čemer je delež slednjih v BIH nekoliko nižji (26 odstotkov). V Bosni in Hercegovini je sicer v primerjavi z lanskim letom opaziti nekoliko več optimizma.

Kar zadeva pričakovanja glede družbe in situacije v svetu so v novem letu najbolj optimistični Srbi - 18 odstotkov jih je mnenja, da bo situacija boljša kot lani. Podoben delež vprašanih tako odgovarja tudi v BIH, nekoliko manj - dobra desetina vprašanih pa v Sloveniji in na Hrvaškem.

Večina prebivalcev v regiji je sicer mnenja, da bo družbena situacija enako slaba kot v 2023, izjema so Slovenci, kjer je večina prepričana, da bo družbena situacija še slabša. Delež tistih, ki ocenjujejo, da bo situacija enako slaba ali slabša kot v preteklem letu, se giblje okrog ene tretjine.

Raziskava #Novanormalnost je bila izvedena med 18. in 21. januarjem 2024 s spletno metodo anketiranja na reprezentativnih vzorcih v štirih državah regije: v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  27 .01. 2024 ob  15: 51
ManofSteel dvomim da si ti otrok Jugoslavije. Samo to ti bom napisal.
ManofSteel |  27 .01. 2024 ob  13: 34
-5
Kovahebe zahvali se svojim komunistom, da smo tam kjer smo...pred osamosvotvo, pa je bilo boljše...ziher, da ja. Jugoslavija kapitulirala 5x od njenega nastanka. Živeli smo od pufov, ko i bilo več krede...pukla je kot vreča govana. Enako sledi Sloveniji pod levnuhi in kaviar socialisti. Plešite plešite gov.nari
JKDWingChun |  27 .01. 2024 ob  05: 42
Kako le nebi bili pesimistični a? Sej nas vse povsod lupijo da potem dajo zdravnikom,sodnikom itd. Že celo življenje smo tlačeni dol. Place za en kurac..odnosi za en kurac..gospodarstvo za en kurac..firme prodane tujcem..trgovine so tuje. Od osamosvojitve smo šli s kvaliteto življenja strmo navzdol