PIRANSKA OBČINA V CELOVITO PRENOVO FIESE: "Padla" bodo drevesa, kaj bo z znamenitim zleknjenim borovcem?

Piran

Piranska občina v sodelovanju z Okoljem Piran pripravlja dokumentacijo za izvedbo projektne naloge, ki zajema celovito prenovo fieškega prostora. "Na obravnavanem območju sta predvideni zunanja ureditev plaže, zelenih površin in prenova oziroma premestitev objektov na način, da se doseže celostno urejen fieški travnik s kopališčem," so pojasnili.

Kot so še razložili, bodo s prenovo povečali ozelenitev z zatravitvijo peščenega predela ob morju in se pri tem izognili betonskim površinam, razen nujno potrebnih poti in že betoniranega dela ob morju. Postavili bodo tudi več montažnih začasnih prodajnih mest, ki se jih izven turistične sezone lahko odstrani.

"Prodajna mesta in ostali objekti bodo prestavljeni na novo lokacijo in združeni, tako da pogled na morje ne bo več oviran," so navedli v javnem podjetju Okolje Piran in dodali, da bodo novi objekti prilagojeni lokalni arhitekturi ter poenoteni.

Znameniti zleknjeni borovec. Foto: Facebook Barbara Piran Beach Hotel

Z opravljeno analizo so ugotovili, da so obstoječa drevesa zaradi velike možnosti loma vej in porušitve posameznih dreves nevarna. V sklopu projekta jih bodo zato zamenjali z novimi. Posebno pozornost bodo ob tem posvetili znamenitemu zleknjenemu borovcu, ki ima posebno obliko in ga bodo zato zaščitili.

V okviru prenove prostora nameravajo med drugim tudi preprečiti erozijo zemlje ob deževjih ter celotno območje opremiti z urbano opremo, kot so klopi, koši za smeti in pitnik. V območje jezera pri tem ne bodo posegali, saj želijo ohraniti tamkajšnje naravno okolje, ki nudi zavetje za ptice in ostale živali, so še zapisali.

"Prostor bomo uredili tako, da se bodo ohranili naravni elementi, zelene naravne površine in namembnost območja. Plaža v Fiesi mora ostati zeleno srce Pirana," trdijo v Okolju Piran. Območje je trenutno opredeljeno kot kopalno, zato se njegova namembnost s celovito prenovo prostora ne spreminja, so utemeljili.

Vse nove poti, dostopi v morje in objekti v okviru celovite prenove prostora bodo invalidom prijazni, kar velja tudi za novo otroško igrišče. "Novo igrišče bo izvedeno v smislu inkluzivnega igrišča, kjer se lahko v družbi vrstnikov igrajo tudi otroci s posebnimi potrebami ali pa jih le opazujejo pri igri," so zapisali. Med drugim so predvidena tudi zvočna igrala, prostori s posebnimi zaznavami in gugalnice tipa ptičje gnezdo.

V tem tednu so sicer uredili nadomestna igrala na igrišču v Fiesi. "Spomladi odstranjena igrala, ki so bila preveč dotrajana za varno uporabo, bodo za čas poletne sezone nadomestila nova," so pojasnili. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo igrala različnim starostnim skupinam otrok med poletno sezono ponujala možnost aktivnega preživljanja prostega časa.

"Do pričetka izvedbe projekta bo otrokom v Fiesi omogočeno razvijanje motoričnih sposobnosti na igralih, ki jih pravkar nameščamo, v kolikor slednja ne bodo sovpadala s celostno ureditvijo območja pa igrišč, kamor bi jih lahko premestili, v občini Piran ne manjka," so še prepričani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  07 .08. 2023 ob  16: 44
Dejstvo je, da zaradi omenjenih ljudi ne bojo betonirali Fieške plaže -- prvoten načrt izpred nekaj let nazaj je predvideval povečevanje betonskih povšrin v priobalnem pasu, po zgledu plaže pred morsko biološko postajo Piran, tako da ... meni se zdi prav, da kdo lobira tudi za 'naravo'. Da se ne lobira samo za spremembe namena zemljišč in legalizacijo črnih gradenj ...
SonjaK |  06 .08. 2023 ob  19: 46
Če projekta ni izrisala Romana Kačič, ne boste prav nič prenavlajli.
Bo prišel Luka Čibej z majico "Za zeleno Fieso" in se privezal za kakšno drevo, ki ga nameravate porušiti. Da niti ne omenjam Mužinučke in Petarosa, ki bosta z megafoni nagovarjala natrijev okrog jezera, da se pridružijo k protestnemu shodu.