'PIRANSKE' ČEBELE SE BODO PASLE NA JAPONSKIH ČEŠNJAH: Dan sajenja medovitih rastlin obeležili z zasaditvijo 20 dreves (FOTO)

Piran

Čebelarska zveza Slovenija (ČZS) danes drugo leto zapored organizira dan sajenja medovitih rastlin, s katerim želijo širšo javnost opozoriti na vir hrane, ki ga potrebujejo čebele. V ta namen bo danes na različnih lokacijah po državi potekala saditev tovrstnih rastlin.

K saditvi medovitih rastlin, na katerih si čebele nabirajo potrebno medičino in cvetni prah za svoj razvoj, hkrati pa opravljajo nemoteno opraševanje sadja in zelenjave, pozivajo tudi občine, lokalne skupnosti, podjetja in posameznike.

"Posaditvi medovitih rastlin lahko namenite tudi svoj del površin ob domačem domu, na vrtu ali v cvetličnih koritih. Za čebele, opraševalce in skupni planet, da ga ohranimo za prihodnje generacije," so zapisali v ČZS.

Predstavniki vodstva in zaposlenih na zvezi bodo medovite rastline danes sadili na Selu pri Žirovnici, na območju gradnje Apis centra na Streliški cesti v Mariboru in lokaciji čebelarskih društev društev Dolomiti - Polhov Gradec in Prebold.

Vodstvo zveze pa je skupaj s sodelavci ter podjetjem Bauhaus že v četrtek na sedežu ČZS na Lukovici simbolično zasadilo lipe.

Dan sajenja medovitih rastlin so znova podprli tudi Rotary klubi Slovenije in podjetje Avto Krka. Letos so poleg sajenja tovrstnih rastlin ponudili še podporo projektu Divji opraševalci Rotary kluba Koper Academia Litoralis, k sodelovanju pa povabili 30 osnovnih šol. Osrednji del srečanja, ki je v četrtek potekalo v Ljubljani, je bilo predavanje o divjih opraševalcih.

Prav tako v četrtek so podžupan Občine Piran Christian Poletti, direktor javnega podjetja Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič, direktor družbe Soline Klavdij Godnič, predsednica uprave družbe Shiozaki Building, ki sodeluje s podjetjem Soline, Reiko Tsukamoto in japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromiči Macušima dan sajenja medovitih rastlin simbolično obeležili z zasaditvijo 20 japonskih češenj vrste kanzan.

Občina Piran - Comune di Pirano je obiskal Japonski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekscelenca Hiromiči Macušima. ????????...

Objavil/a Občina Piran - Comune di Pirano dne Četrtek, 23. marec 2023

Češnje so posadili na krožišču nad Bernardinom, v parku Svete Lucije in pred zdravstvenim domom v Luciji. Japonske češnje sicer po različnih koncih države že od lani sadijo v okviru projekta Sakura ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  26 .03. 2023 ob  09: 04
Važno, da se pojavi Mišič. Uzurpator občinskega denarja.
Korenika reši se ga takoj. Drugače te bo z Fakini prerasel.
Domače češnje pa ne bi sadili?
SonjaK |  25 .03. 2023 ob  19: 46
Zadnji dve leti je prebil na bolniški. Kaj misliš Gabrijel kje je zdaj?
Gabrijel |  25 .03. 2023 ob  10: 09
14
Kje je pa župan? Ah, se mi zdi, da ga diplomacija ne zanima pretirano, ker bi s svojo angleščino naredil več sramote kot koristi...