PO DOLGIH LETIH ČAKANJA: Stanovalci Doma starejših Ajdovščina se selijo v nove prostore

Slovenija

V Domu starejših Ajdovščina so danes začeli selitev stanovalcev v nove prostore, na katere so čakali več let. Novi dom Kresnice so zgradili tik ob obstoječi stavbi, ima pa 36 dvoposteljnih in 72 enoposteljnih sob, še pet sob pa bo namenjenih za začasno namestitev oziroma izolacijo. Cene oskrbe bodo nekoliko višje.

Naložba v Dom starejših občanov Kresnice je vredna 15,5 milijona evrov, kar je za nekaj več kot tri milijone evrov več od začetnega predvidenega zneska. Direktorica doma Tanja Stibilj Slemič je povedala, da so za to krive predvsem podražitve na trgu v letih, odkar so začeli gradnjo objekta.

Selitev sicer po besedah direktorice poteka po načrtih. Polovico stanovalcev bodo preselili danes, ostali pa bodo v novih prostorih nastanjeni v torek. Pomoč so jim ponudili prostovoljci Civilne zaščite, člani društva Tačke pomagače, pomagajo tudi dijaki, ki pri njih opravljajo praktično usposabljanje in bivši zaposleni.

"Stvari tečejo zelo tekoče. Prvi del selitve smo opravili že v minulih dneh, ko smo preselili stvari, ki niso nujno potrebne za vsakodnevno delovanje doma. V lastni režiji smo tako že preselili pisarne, arhive in opremo iz skladišč," je povedala direktorica. Pri selitvi pohištva pomagajo zunanji izvajalci.

Dom trenutno ne sprejema novih stanovalcev. Kot je povedala direktorica, jih bodo predvidoma znova začeli sprejemati konec maja, odvisno od tega, kako hitro se bodo navadili novih prostorov in se bo delo vrnilo v stare tirnice. Zaradi dviga standarda se bodo sicer nekoliko dvignile cene, je dodala.

"Cena osnovne oskrbe se bo dvignila za približno šest odstotkov, potem pa ceno nekoliko dvigne še višji standard novega doma, torej kopalnice, balkoni in druge prednosti. Pod črto pričakujemo, da se bo cena na osnovnem oddelku tako dvignila za 11 odstotkov, na oddelku z osebnim spremstvom pa maksimalno do 14 odstotkov," je povedala.

Potrebe po novem domu so se pokazale, ker stara stavba ni več izpolnjevala pogojev, ki jih določajo veljavni prostorski standardi in normativi. To se je še posebej pokazalo v času epidemije covida-19. V rekordno kratkem obdobju je ajdovski občini in DSO Ajdovščina uspelo pridobiti vso potrebno dokumentacijo za nov dom, kar je zagotovilo uspeh na razpisu ministrstva v letu 2021. Gradnja se je začela lani spomladi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija