Po nagovoru predsednika električni mrk

Svet

Venezuelsko prestolnico Caracas in nekatere druge predele države je v ponedeljek zvečer doletel električni mrk. Ta se je zgodil le nekaj minut potem, ko je predsednik Nicolas Maduro prek radia in televizije nagovoril narod. Maduro je incident označil za sabotažo opozicije.

Maduro je v nagovoru med drugim napovedal omejitev cen avtomobilov, kar je del njegove pobude za "poštene" cene na vseh področjih. Dejal je tudi, da bodo lokalne volitve, ki so napovedane za nedeljo, potekale ne glede na "dež ali sonce". Opozicijo je tudi obtožil, da za nedeljo načrtuje večje izpade energije, s čimer želi ovirati potek volitev.

Lokalne volitve veljajo za test Madurove priljubljenosti, odkar je po smrti venezuelskega predsednika Huga Chaveza aprila prevzel oblast.

Venezuelski notranji minister, general Miguel Rodriguez Torres je ob tem dejal, da pristojne oblasti že preiskujejo ponedeljkov incident.

Brez elektrike več kot pol ure

Minister za električno energijo Jeasse Chacon pa je pojasnil, da je mrk prizadel Caracas ter osrednjo in zahodno Venezuelo. Prestolnica je bila brez elektrike več kot pol ure.

Kljub temu, da je Venezuela ena največjih proizvajalk nafte na svetu, so električni mrki v državi pogosti.

3. septembra je brez elektrike ostalo okoli 80 odstotkov države. Krivec za električni izpad je bila napaka na daljnovodih hidroelektrarne Guri.

Deli novico: