PO NEDELJSKEM IZTEKU GORIVA V IZOLSKEM MANDRAČU: Okoljska škoda sanirana, lastniku plovila globa

Izola

Po nedeljski okoljski nesreči v izolskem mandraču, ko je v morje steklo približno sto litrov dizelskega goriva, so po zagotovilih pristojnih vsi oljni madeži odstranjeni, prav tako naj ne bi bilo okoljskih posledic. Lastniku plovila je bila v torek izrečena kazen: oglobili so ga za 400 evrov.

Direktor pomorske inšpekcije Tomo Borovničar je potrdil, da je bila lastniku plovila, iz katerega je v nedeljo zaradi tehnične napake v morje izteklo gorivo, v torek že izrečena denarna kazen; plačati bo moral globo v višini 400 evrov, kar je sicer najnižja predpisana globa.

Onesnaževanje morja – tako z gorivom kot z odpadki – je skladno s pomorskim zakonikom obravnavano kot prekršek, ki se za pravne osebe kaznuje s precej zasoljeno globo: od 4.000 evrov do 250.000 evrov oziroma do 150.000 evrov za samostojne podjetnike. Globa za posameznike se giblje od 400 evrov do 5.000 evrov

Po podatkih pomorske inšpekcije na srečo tovrstnih primerov onesnaževanja morja z gorivom, ki bi nastalo zaradi napačnega rokovanja ali napak na zasebnih plovilih, ni veliko; v lanskem letu niso izdali nobene kazni, nedeljski primer pa je prvi tovrsten primer v letošnjem letu.

"Po naših podatkih za tovrstna plovila nazadnje v letu 2019: dva primera – v vsakem primeru približno 20 litrov – ter ta zadnji primer, ki se je zgodil v nedeljo," navaja Borovničar.

Na Občini Izola medtem ugotavljajo, da so zaposleni Komunale Izola, ki ima kot upravljavec izolskega občinskega pristanišča izdelan 'Načrt zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah', ob nedeljskem dogodku ukrepali skladno z omenjenim načrtom. Kot pojasnjujejo, so takoj obvestili vse pristojne, nato pa skupaj z Gasilsko brigado Koper takoj postavili vpojne baraže in pivnike za omejitev onesnaženja.

"Sledilo je še škropljenje s sredstvom za razkroj oljnih madežev," pojasnjujejo v kabinetu župana Milana Bogatiča, kjer so potrdili, da je pri polnjenju rezervoarja ob bencinskem servisu ob mandraču izteklo okrog 300 litrov dizelskega goriva, vendar ga je večina ostala na jadrnici – "v morje naj bi ga tako steklo le približno 100 litrov," zatrjujejo na izolski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
jast |  13 .06. 2024 ob  16: 28
še vedno se cedi gorivo v mandraču, posebno iz vrvi, s katerimi so plovila privezana......to sem doživel, ko sem za vrv potegnu mojo barko