PO ULOVU NAJBOLJ STRUPENE RIBE NA SVETU PRI MEDULINU: To je pokazala njena analiza (VIDEO)

Svet

Srebrnoprogo napihovalko, ki velja za najbolj strupeno ribo na svetu, so po nedavnem ulovu pri Medulinu preučili v laboratoriju za naravoslovje puljske univerze Jurja Dobrile, poslali pa jo bodo tudi na nadaljnje analize, kjer bodo izolirali toksin in dobili podatke o njegovi moči. Čeprav gre zgolj za posamezen primer, obstaja možnost, da bo njena prisotnost tudi v Jadranu naraščala.

Izjemno strupeno ribo srebrnoprogo napihovalko je pred desetimi dnevi ujel slovenski državljan Anton Vidovič na globini 19 metrov pri otoku Ceja, nato pa so jo takoj odpeljali na analizo. Ta vrsta ribe sicer živi v Tihem in Indijskem oceanu ter Rdečem morju. Gre za zelo nevarno ribo, med drugim tudi zaradi ugrizov ljudi, strupena pa je cela žival. 

"Cela žival je strupena. Tako meso kot koža. Še posebej koža, ker nima lusk in zato tako kot druge ribe, ki jih nimajo, izloča veliko sluzi za obrambo. In zato se strup nahaja tudi v sluzi, večina strupa pa se nahaja v notranjih organih in v jetrih. Protistrupa še vedno ni. Gre za živčni strup, ki blokira živčne impulze in tako lahko povzroči blokado vitalnih funkcij in smrt pri človeku. Zastrupitev poteka v več fazah, prvi znaki pa se pokažejo že 10 do 45 minut po izpostavitvi strupu," je za Glas Istre pojasnil dr. Neven Iveša, višji znanstveni sodelavec in morski biolog s puljske fakultete naravoslovnih ved.

Srebrenopruga napuhača (????????????????????????????ℎ???????????????? ????????????????????????????????????????) došla je i do sjevernog Jadrana, ulovljena je u Medulinskom zaljevu kod otoka Ceja. Napuhače (kuglače), porodica Tetradontidae spadaju u skupinu pasivno otrovnih životinja (kriptotoksične životinje, kriptos grč. znači skriven) jer u tijelu sadrže jak otrov tetrodotoksin (TTX) koji zaustavlja prijenos živčanih impulsa u tijelu osobe koja pojede ribu. Meso takvih riba naziva se FUGU, a ukoliko se dijelovi tijela ribe koji sadrže otrov ne uklone u potpunosti, nakon konzumacije može doći do smrtonosnog trovanja. Znanstvena istraživanja pokazala su da u samo jednoj jedinki napuhače ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a do danas nije poznat protuotrov. Prije 3 godine skrenuli smo pozornost na ovu vrstu kad smo je opisali u našem vodiču “U moru promjena, Vodič za prepoznavanje novopridošlih vrsta riba i rakova u Jadranu”. Vodič je dostupan na https://fpz.unipu.hr/fpz/znanost_i_istrazivanja/eu_projekti/partnerstva_izmedu_znanstvenika_i_ribara/vodic_za_prepoznavanje_novopridoslih_vrsta

Posted by Fakultet prirodnih znanosti u Puli on Tuesday 14 May 2024

Po predhodno opravljenih biometričnih meritvah in vzorcih želodčne vsebine je ugotovil, s čim se je riba zadnje čase prehranjevala. Iveš je opazil koščke oklepa več vrst avtohtonih rakov, košček školjke, polža in oklepa morskega ježka; tudi kos ribje kosti, kar potrjuje, da ima ta riba res močne zobe, s katerimi lahko pregrizne tudi kovino. Ujeta riba je imela en trnek v ustih in še tri v želodcu.

V državah, kjer je riba postala invazivna, imajo z njo velike težave ribiči, saj jim uničuje ribiško orodje in ulov. "Na teh območjih predstavlja ta vrsta pet odstotkov celotnega ulova v malem obalnem ribolovu, vendar nima tržne vrednosti in je v Evropski uniji prepovedana za uživanje. In glede na to, da je tudi strupena, morajo ribiči še posebej paziti, da z njo ne pridejo v stik ne oni ne njihov ulov, saj se ta tetrodotoksin lahko preko sluznice prenese na druge organizme," pravi Iveša. Dodaja, da morajo ljudje pri rokovanju z njimi obvezno nositi zaščitne rokavice in paziti, da se ne dotikajo sluznice, kot so usta in oči.

Vendar pa ta riba nima samo negativnih lastnosti, saj je zelo okusna - ena porcija te poslastice na Japonskem stane 100 evrov

Srebrnoproga napihovalka je v Sredozemlje prišla leta 2003, ko je bila prvič zabeležena v Turčiji, od takrat pa se množično širi. Največ jih je ob obali Sirije, Libanona, Turčije in južne Grčije. V Jadranu je bila prvič zabeležena leta 2012, po besedah Iveše pa še ni znano, ali se v Jadranu tudi že razmnožuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija