POBUDA ZA UREDITEV OBMOČJA ARGO OB DIMNIKU: "Ne bomo gradili, le obnovili"

Izola

Na seji izolskega občinskega sveta je bila pred dnevi ponovno podana pobuda stranke Ponosni na Izolo (PNI), da bi del območja Argo namenili mladim. Kot poudarjajo, se je v času epidemije koronavirusa duševno stanje otrok in mladostnikov, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), poslabšalo. "Glede na to, da je Občina Izola lastnica zamreženega dela ob dimniku, ne vidimo ovir, da ne bi pričeli z urejanjem dela stavbe," pravijo v PNI.

Ob tem so v PNI izpostavili, da so pobudo podali že leta 2020 in sicer, da se uredi prostor za mlade v stavbi ob dimniku Argo. Gre za 200 kvadratnih metrov veliko parcelo.

"Ponujamo le nekaj idej, ki bi šle lahko z roko v roki, z idejo o ribiškem muzeju: oder bi lahko bil ogromna konzerva, stopnice na oder dve manjši konzervi, recepcija, pisarnica ... bi lahko bile ogromne pločevinke 'šalše', s stropa bi lahko visele kopije konzerv in ostalih izdelkov, ki jih je Delamaris v preteklosti proizvajal. Tuba paradižnikovega koncentrata bi lahko bil naslanjač," predlagajo glede ureditve prostora.

Tudi program prireditev so si v PNI zamislili ribiško obarvan, "ribiški disko, ribiški punk, metal, tehno, pop … karkoli", območje pa bi poimenovali Center dogajanja ali Mladinsko dogajališče. Ob tem dodajajo, da ne predlagajo nobene gradnje, le obnovo. Računajo na sredstva iz občinskega proračuna in projektov, ki jih financira ali sofinancira izolska občina, država ali EU in navsezadnje na sredstva sponzorjev.

Izolski Javni zavod za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte se bo prijavil na razpis za sredstva, s katerimi bo mogoče obnoviti stavbo ob dimniku.

"Izdelani sta bili projekta in investicijska dokumentacija. Tu bi izkoristili priložnost in pozvali občino, naj priskoči na pomoč pri obnovi tega dela območja Arga in prične z aktivnostmi, da ne bomo zaostajali za sosednjima občinama, ki intenzivno delata na področju dogajanja in mladih (bivša skladišča soli Monfort v Portorožu in Libertas v Kopru)," še dodajajo v PNI.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
radar |  24 .02. 2022 ob  15: 37
-1
Danilo kje se kupi poceni oljčnik?
kaslc |  23 .02. 2022 ob  17: 44
Mojca spet rabi družbeni denar.
100% za tem projektom stoji ona ,tako kot za mladinskim klubom ,kjer je izginilo.....€
Valpadana |  23 .02. 2022 ob  17: 38
Forza mladi. Ponosni na Izolo morajo dobiti priložnost. Dosti je starih okostnjakov v Izoli.