POD BELVEDERJEM LETOS NE BOSTE PILI KAVE: Nekdanji najemnik kršil pogodbo, svoje dodala še epidemija

Izola

Z letošnjim januarjem je najemnikom prostora pod Belvederjem potekla najemna pogodba. Izolska občina je še pred objavo novega razpisa želela urediti to območje, a se je zaradi nastale situacije s koronavirusom vse skupaj zamaknilo. Medtem smo v uredništvo prejeli anonimno pismo zaskrbljenih Izolanov, ki so že v preteklosti opozarjali na domnevne nepravilnosti in nespoštovanje najemne pogodbe, a kot pravijo, se saga očitno še vedno nadaljuje. Kako na njihove očitke odgovarjajo na občini?

V uredništvo smo prejeli pismo, pod katerega se podpisujejo zaskrbljeni Izolani, z naslovom Kaj se dogaja s Placem pod Belvederjem? V anonimki občani navajajo nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v povezavi z dosedanjimi najemniki prostora in nespoštovanjem pogodbe. Prepričani so, da se dogaja namerno oškodovanje javnega interesa. Kot je zapisano v pismu, naj bi se najemnik že od samega začetka, odkar občina oddaja prostor, srečeval s finančnimi težavami, problem pa naj bi reševal z zaprtjem oz. z menjavo podjetij, a kljub temu naj bi občina vedno znova sklepala najemne pogodbe s to eno in isto osebo.

"Modus operandi je več kot očiten, poslovanje po domače, v večini v gotovini in izogibanje plačilu davkov. Ko se dolgovi preveč naberejo, pa stečaj in poslujejo naprej," je zapisano v pismu, v katerem izolski občini očitajo, da jim vse to omogoča. Ob tem dodajo, da naj bi imelo podjetje, ki je imelo nazadnje sklenjeno najemno pogodbo za prostor pod Belvederjem, blokirane račune že več let.

Na nepravilnosti opozarjajo že dlje časa

Zaskrbljeni Izolani, ki na domnevne nepravilnosti opozarjajo že nekaj časa, o čemer smo tudi že pisali, se sedaj sprašujejo, kdo je plačeval najemnino občini, saj naj bi zadnje leto poslovanje potekalo preko drugega podjetja in ne tistega, s katerim je bila sklenjena najemna pogodba, o čemer priča tudi račun, ki so ga priložili. S tem so bili kršeni členi pogodbe, ker, kot pojasnjujejo, najemnikom najemna pogodba z Občino Izola prepoveduje dajati nepremičnino v najem komu drugemu. Skrbi jih tudi, da bi se ta praksa z istim najemnikom nadaljevala oz. se z novim razpisom znova ponovila. Po njihovih neuradnih informacijah naj bi bil dosedanji najemnik ponovno v pogovorih z Občino Izola, da z javnim prostorom še naprej upravlja in tam opravlja tudi gostinsko dejavnost.

Račun, na katerem je navedeno drugo podjetje.

Občina: "Prostor bo oddan najboljšemu ponudniku"

Na Občini Izola odgovarjajo, da bo nov razpis za najem tega prostora javno objavila. "V vsakem primeru bo prostor oddan najboljšemu ponudniku, ki bo prinašal dodano vrednost izolskemu turizmu. Predstavniki občine so ali bodo posredovali informacije vsakemu potencialno zainteresiranemu ponudniku za najem omenjenega prostora, dogovorov mimo javnega razpisa pa ne bo v nobenem primeru," zatrjujejo na izolski občini.

Plac pod Belvederjem letos ne bo obratoval

Zakaj razpis še ni bil objavljen, čeprav je najemniku pogodba potekla že januarja, odgovarjajo, da so bile priprave na razpis v zadnji fazi, "vendar nas je prehitel koronavirus, saj je celoten sektor turizma prizadet zaradi epidemije". Namen občine je bil še pred objavo razpisa urediti območje pod Belvederjem in z obnovo glavnih stopnic poskrbeti za večjo varnost vseh, ki ta prostor uporabljajo. V prihodnje želijo to območje še dodatno urediti. Kot pravijo, se bodo načrti odvili fazno. Letos se je izvedla popolna prenova glavnega stopnišča, a ima izolsko komunalno podjetje po sezoni v načrtu še dodatno delo na stranskih stopnicah.

"Časovno bo razpis objavljen tako, da bo pravočasno vse pripravljeno za oddajo prostora pod Belvederjem naslednjo sezono," odgovarjajo na vprašanje, kdaj bo objavljen nov razpis za oddajo prostora. Vrednost dosedanje pogodbe za eno leto je bila 15.800 evrov.

Najemnino zadnje leto plačevalo drugo podjetje

Na občini so potrdili navedbe iz anonimnega pisma, da je zadnje pogodbeno leto plačilo najemnine nakazala druga pravna oseba. "Poslovanje je v lanskem letu očitno potekalo preko družbe Butale, vendar najemnik – podjetje MVL o tem Občine Izola ni obvestil. Trenutno ima Občina Izola odprto še manjšo neporavnano obveznost s strani najemnine," pravijo na občini, ki je prostor oddala v najem pred leti, a kot poudarjajo, v času, ko si bili vsi zahtevani pogoji izpolnjeni. "Tudi v novih razpisnih pogojih bo (tako kot je bilo določeno v razpisnih pogojih pred leti) eden izmed pogojev, da ponudnik nima neporavnanih obveznosti."

Najemnik kršil pogodbo

Po njihovih pojasnilih v času izvajanja pogodbe zaradi rednih plačevanj vse do konca leta 2019, občina ni imela utemeljenega razloga za spremembo pogodbenih odnosov. S spremembo pravne osebe, ki bi naj na omenjenem prostoru izvajala dejavnost, pa ni bila seznanjena. A ob tem priznavajo, da je najemnik kršil pogodbeno določilo, ki pravi, da "najemnik ne sme oddajati v podnajem zemljišča ali prodajnega mesta, ki ga je pridobil v najem s to pogodbo v podnajem, če drži dejstvo, da je dejavnost na tem prostoru opravljala druga pravna oseba".

In v primeru, če najemnik krši pogodbo? "Kršitev ključnih elementov pogodbe pomeni odpoved pogodbe o najemu, vendar je pogodba med Občino in podjetjem MVL že prenehala veljati 31. januarja 2020," so nam še za konkreten primer zadnjega najemnika prostora pod Belvederjem pojasnili na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Odločna |  16 .05. 2020 ob  22: 37
Zanimiva bi bila seznanitev še z drugo platjo medalje, se vam ne zdi?
Drek |  14 .05. 2020 ob  13: 36
ManofSteel | 14 .05. 2020 ob 10: 23

Ja to veš ti ki se giblješ v teh krogih droge...pač balkanski čefurki kot si ti rabijo take stvari ,da si dvignejo samozavest (pravim o mešetarjenju).

Če ne bi bilo jugoslavije in levičarjev, bi ti in tvoja družina dajali jest kozam nekje v hribih bosne dandanes.

ManofSteel |  14 .05. 2020 ob  10: 23
-7
Dobro vemo kdo so bili tej nakemniki...obični narkodilerji in narkomani. Če si rabil malo koke...tam se je vedno našlo za drugare hahahaha E moji Lucijčani ko vas nezna skupo bi vas platija hahahahaha
Tom |  14 .05. 2020 ob  07: 11
Všečno to, da vsaj nekdo na tej Obali prodaja po normalnih cenah.
Pjero Panin |  13 .05. 2020 ob  23: 01
Pa sej ni nikjer vec socialisticnega vzdusja da bi bila poleti vsak dan muzika in polno vsepovsod ljudi...
Prisla je ekipa iz stajerske ki se je vracala iz hrvaske,da ga se malo zazura preden gre domou..vse zaprto,smrtna tisina, tuga na kvadrat.
Ajde sipaj probleme in depresijo,ocitno je to vsem vsec
kjočola |  13 .05. 2020 ob  21: 19
Hahaha... saj že v članku, na računu piše BUTALE GOSTINSTVO d.o.o. .