PODNEBNI 'EL CAMINO' OD NOVE GORICE DO PIRANA: Raziskava nevarnosti, ki nam pretijo, na Krasu in v Istri

Piran

Z vodilom "podnebne spremembe imajo posledice za vse nas in nimajo ozira za meje ali jezike" bo konec avgusta 27 študentov urbanistike, biologije in zemljepisa obiskalo poletno šolo, ki bo trajala dva tedna. V tem času se bodo podali na pohode v več etapah med Novo Gorico in Piranom. Preučevali bodo posledice podnebnih sprememb na Krasu in v Istri.

Poletno šolo prireja urbanistična mreža "Il laboratorio del cammino". Pohodi jim bodo omogočili, da spoznajo območja, je za Primorski dnevnik dejal raziskovalec Massimiliano Granceri Bradaschia. Tržačan, ki raziskuje in poučuje na Univerzi IUAV v Benetkah, je eden izmed pobudnikov in organizatorjev, ki prireja pohodniške poletne šole od leta 2017.

Pretekli vikend je na Univerzi v Camerinu v Markah že potekal pripravljalni tečaj za študente. 21. avgusta, se bodo zbrali v Novi Gorici in pričeli s pohodom do Pirana, na katerem bodo odkrivali nevarnosti, ki nam pretijo. Skupina študentov z italijanskih ter turških univerz, bo vsako jutro prehodila od 10 do 15 kilometrov. Popoldne pa se bodo posvetili delu.

Hoja od Krasa do Istre bo predvsem raziskovalna. Popoldanski čas bodo namenili predelavi svojih izsledkov o podnebnih spremembah. Med dvotedenskim pohodom se bodo srečali s kmeti, agronomi, vinarji in upravitelji. Delo in počitek pa bosta potekala v bolj rustičnih nastanitvah, večinoma v šolskih in vaških telovadnicah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija