PODPORA ŠARČEVI VLADI PADLA: Prvič letos pod 50 odstotki

Slovenija

Podpora vladi je prvič letos padla pod 50 odstotkov, na 49,7 odstotka. 33,7 odstotka vprašanih vlade ne podpira, 16,6 odstotka je neopredeljenih. Med strankami vodi LMŠ, ki ji je sicer podpora padla, med politiki pa je predsednik države Borut Pahor prehitel v avgustu vodilnega predsednika vlade Marjana Šarca.

Med strankami še naprej vodi Lista Marjana Šarca (LMŠ), ki je s 16,1-odstotno podporo glede na mesec avgust izgubila slabe tri odstotne točke podpore. Slabo odstotno točko podpore v primerjavi z avgustom je izgubila tudi SDS, ki bi jo danes volilo 14,9-odstotka anketiranih. Levici je podpora iz 4,8 odstotka narasla na 7,5. SD bi prejela sedem odstotkov glasov, NSi 5,3 odstotka, SNS 2,9 odstotka. SLS bi prejela 2,5 odstotka, DeSUS 2,2 odstotka, SAB pa 1,6 odstotka.

Deseti so z 1,1-odstotno podporo Zeleni. SMC pot pod vodstvom novega predsednika Zdravka Počivalška začenja zunaj prvih desetih strank po podpori. Ob tem vsak peti vprašani oziroma 20,8 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volili. Nekaj več kot vsak deseti (12,4 odstotka) pa ne bi izbral nobene od strank. Na lestvici politikov je predsednik države Borut Pahor prehitel v avgustu vodilnega predsednika vlade Šarca. Tretja je evropska poslanka Tanja Fajon.

Na četrto mesto sta se uvrstila minister za zdravje Aleš Šabeder, ki mu sledi prvak NSi Matej Tonin. Na šesto mesto po priljubljenosti se je uvrstil evropski poslanec Milan Brglez, na sedmo pa kandidat za slovenskega komisarja Janez Lenarčič. Temu na lestvici sledijo še evropska poslanka Ljudmila Novak, predsednik SD Dejan Židan in evropska poslanka Romana Tomc.

Javnomnenjsko anketo je za POP TV izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana na vzorcu 715 vprašanih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija