POJASNILO OBČINE GLEDE SRAMOTNEGA POGORIŠČA V PIRANU: Lastniki v prepričanju, da so se zadeve premaknile, a resnica je drugačna!?

Piran

22. avgusta bosta minili že dve leti od uničujočega požara na Trubarjevi ulici 40 v Piranu, v katerem sta bili popolnoma uničeni dve stanovanji in dve skladišči v pritličju. Zadeva se v tem času še ni premaknila iz mrtve točke. Lastnica enega izmed stanovanj, Maja Miglioranza je včeraj za naš portal povedala, da naj bi občina nameravala objekt rekonstruirati in da je prek javnega razpisa že poiskala projektanta, ki bo to naredil in pridobil gradbeno dovoljenje, a da ne ve, v kateri fazi je ta proces. Z vprašanji o rekonstruciji objekta smo se zato obrnili na občino, kjer pa so za naš portal predstavili nekoliko drugačno stanje.

Eden izmed hujših požarov še naprej razburja obupane Pirančane, predvsem bližnje sosede, ki so primorani "živeti" z njegovimi posledicami. Na "pogorišču" je zaenkrat še vse na mrtvi točki, hiša je še vedno opustošena od ognjenih zubljev. Prebivalci so mnenja, da so nanje na občini pozabili, skrbi jih, da bi se stavba lahko porušila. Prav tako so zaskrbljeni, da stanje, v katerem živijo, škoduje njihovemu zdravju.

Maja Maglioranza, ki je z možem Bojanom lastnica enega izmed pogorelih stanovanj, je glede situacije pesimistična. Zadeva je, kot pravi, v dveh letih napredovala zgolj toliko, da so dobili inšpekcijsko odločbo, na podlagi katere so z zaščitno mrežo morali zaščititi vsa vrata in okna ter nadstrešek in strešno okno. Kot pojasnjuje Maglioranza, so imeli v dveh letih z Občino Piran dva sestanka. Na občini so takrat predlagali, da bi vsak sam kril stroške sanacije. Zakonca Maglioranza pa na to nista želela pristati, saj sta stanovanje izgubila po tuji krivdi. Zagorelo je namreč v pritličju v občinskem stanovanju, požar pa se je nato razširil še na njuno stanovanje.

Prizor med požarom in po dveh letih. 

Občina zakoncema Magliorganza ni želela dati odškodnine, ker pravijo, da niso krivi za takratni požari, pravi Maja Magliorganza. Z možem jima zato ni preostalo drugega, kot da gresta v tožbo z Občino Piran, Okoljem Piran in s podjetjem Adet d.o.o., je še povedala za naš portal. Zadeve bodo po njenem mnenju ostale na mrtvi točki, dokler jih ne uredi sodišče.

Dodala je še, da naj bi občina nameravala objekt rekonstruirati in da je prek javnega razpisa že poiskala projektanta, ki bo to naredil in pridobil gradbeno dovoljenje, a da ne ve, v kateri fazi je ta proces. To smo preverili na občini

Z Občine Piran so nam podali odgovor, ki prikazuje nekoliko drugačno stanje, kot ga je opisala Miglioranza. Odgovorili so nam, da so z namenom pospešitve zadev res naročili izdelavo projektne dokumentacije, ki pa je trenutno še v izdelavi. Vse ostale aktivnosti, med katerimi denimo izbor projektanta, se ne izvajajo. Kot so še dodali, bodo te aktivnosti po končani projektni dokumentaciji lahko predmet skupnih dogovorov med lastniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  11 .08. 2021 ob  21: 40
Zadeva ni tako zapletena kot se zdi.
Občina je lastnik in v prvi fazi mora poskrbeti za sanacijo in plačilo škode g. Miglioranci.
Drugo, občina je dala v najem Okolju. Ta pa Adetu.
Nekdo bi moral pogledati te pogodbe, če sploh kaj obstaja in ali Adet kaj tudi plačuje (vodo, elektriko......)
Sosedje vedo, da so tam v skladišču bivali kosovari(kuhali, prali.,spali...)
Možno, da so tam krivci, ki jih občina ščiti v škodo g. Miglioranci in sanaciji objekta.
A tu je gora. Genio si ne upa......
Ščiti gigi gihia in adeta......... Mogoče je
Občina pa to ni nadzirala.

ZigaZois |  11 .08. 2021 ob  14: 13
Vse stroške mora krit lastnik stanovanja in najemnik, kjer je požar nastal. Če je vzrok požara najemnikova malomarnost, naj lastnik del sredstev zahteva od njega a mora on poskrbeti za sanacijo škode po požaru, ki se je razširil iz njegove nepremičnine.