POKOPALIŠČE V ANKARANU BO GRADIL ADRIAING: Projekt vreden 2,86 milijona evrov, kmalu podpis pogodbe

Ankaran

Občina Ankaran je na javnem razpisu za zbor izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del za ankaransko pokopališče izmed treh ponudb izbrala koprski Adriaing, so potrdili na občini. Odločitev bo postala pravnomočna v četrtek po osmih delovnih dneh od objave na portalu javnih naročil. Po tem datumu se lahko z izvajalcem podpiše pogodba.

V okviru pogodbe bo dogovorjena tudi natančna časovnica izvedbe del, so pojasnili v Ankaranu.

Kot so dodali, bo občina pred začetkom gradnje izvedla predstavitev projekta za vse stanovalce, na katere bo gradnja pokopališča vplivala, v nadaljevanju pa bodo stanovalci Oljčne poti in ostalih z njo povezanih ulic sproti obveščeni o poteku posameznih faz izgradnje. O izbiri Adriainga za izvajalca gradnje pokopališča so danes sicer že poročale Primorske novice.

Ankaran sicer nima svojega pokopališča, tako da so pokojniki pokopani na bližnjih pokopališčih v koprski občini ali drugod. Projekt izgradnje lokalnega pokopališča je oživel po ustanovitvi samostojne občine.

Zasnova pokopališča sledi idejni rešitvi družbe Void arhitektura, ki jo je občina leta 2019 izbrala na javnem natečaju. Vrednost celotnega projekta urejanja pokopališča je bila ocenjena na 2,1 milijona evrov, vendar je zaradi podražitve gradbenih materialov in storitev prvotna vrednost investicije presežena. Občina Ankaran bo v letu 2022 za investicijo v pokopališče namenila 2,3 milijona evrov, v letu 2023 pa še okvirno 560.000 evrov, torej skupno okvirno 2,86 milijona evrov. Pokopališče je zamišljeno kot park s prostorom za slovo in spominjanje.

Predvideva skupno 536 grobov, od tega 110 klasičnih grobnih polj, 246 žarnih talnih grobov, 180 mest v žarnem zidu ter polje za raztros pepela. Vključuje tudi izgradnjo vstopnega trga z mrežo pešpoti s pripadajočo urbano opremo. V sklopu projekta se ureja tudi parkovni gozd severno od pokopališča v skupni izmeri 6900 kvadratnih metrov, kjer se uredi dostopne poti in počivališča ter prostor za otroško igro. Okvirni rok za zaključek gradnje je poleti 2023.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  29 .03. 2022 ob  23: 56
Pajade: Ankaran se je odcepil od Kopra ker: prvic je koper si lastil vec kot 90% denarja od Luke Koper. Btw vecina luke je na ankaranski strani. Drugic: ker je bila obljubljena sanacija ceste ze v prvem mandatu Lopota in kolesarska steza. In tretjic ker je Lopovič razprodajal parcele po Ankaranu izpod cene. Raznim Matozom, rusom itd.
pajade |  29 .03. 2022 ob  15: 54
Izgradnja Ankaranskega pokopališča je bila eden večjih razlogov za odcepitev iz Koprske občine, in ni res, da je zaživela po odcepitvi... mimogrede, ve kdo mogoče, kakšne vsote so medtem poniknile v neznano?