POLICISTI IN ZDRAVSTVENI INŠPEKTORJI MORAJO IDENTIFICIRATI UDELEŽENCE SHODA V KOPRU? Kot organizatorko obravnavajo primorsko novinarko

Koper

Zadnji januarski vikend je na Obali, pa tudi ponekod drugod po državi, minil v znamenju protestov staršev za ponovno odprtje šol. Že tedaj smo se na Policijski upravi (PU) Koper pozanimali, ali nameravajo na kakršen koli način ukrepati zoper udeležence protesta. Kot na svojem Facebook profilu piše novinarka Eugenija Carl, bodo v to očitno primorani. Generalni direktor policije naj bi namreč v sredo na koprsko PU poslal zahtevo, da se identificira udeležence protesta v Kopru, kot organizatorko protesta pa naj bi obravnavali celo omenjeno novinarko.

Konec meseca januarja je zasavsko in obalno-kraško regijo doletel zdrs v črno fazo. En teden sta obe omenjeni regiji uživali bonitete rdečih regij, v katerih so bile lahko med drugim odprte šole za prvo triado, po le enem tednu pa je vlada šole znova zaprla. Odločitev je razburila mnoge starše, ki so se odločili, da svoje nestrinjanje pokažejo na ulicah. Tako je najprej v Trbovljah, nato pa še v Kopru potekal večji, a miren shod staršev z otroki. V začetku prvega februarskega tedna pa se je nekaj staršev v protest zbralo tudi pred nekaterimi obalnimi osnovnimi šolami.

Že dan po shodu v Trbovljah pa so nekaterim udeležencem na vrata potrkali policisti in pričeli deliti globe. Na naše vprašanje, ali lahko isto pričakujejo tudi udeleženci shoda v Kopru, kjer se je zbralo več sto ljudi, so nam na PU Koper odgovorili: "Nadaljuje se zbiranje obvestil glede dogodka in v primeru zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj bodo podani ukrepi skladno z zakonodajo."

Očitno bodo policisti globe tudi zares delili. Kot je včeraj na svojem Facebook profilu zapisala novinarska RTV Slovenija Eugenija Carl, naj bi generalni direktor policije Anton Olaj na PU Koper poslal zahtevo, da se tudi v Kopru identificira starše, ki so se na zadnji januarski dan skupaj s svojimi otroki zbrali na shodu proti vnovičnemu zaprtju šol. "Da torej policisti sedejo za računalnike in se zakopljejo v Facebook profile, televizijske posnetke in časopisne fotografije in identificirajo mamice in očke, babice in dedke s shoda na Semedelski cesti in v okolicah šol, ki naj bi kršili ukrepe, ter odkrijejo, kdo so organizatorji."

Policija pa naj bi kot eno izmed organizatork protesta v Kopru obravnavala ravno Carlovo. "Generalni direktor namreč zahteva, da se preveri, ali sem tudi jaz organizatorka protesta. Ker sem objavila dogodek. Zgolj kot dogodek, ne kot vabilo ali poziv. Da se napoveduje tudi "vstaja" primorskih staršev. In zato sem osumljena organizatorstva? Hudodelstva? Zato bi vrh policije rad, da koprske uniforme malo vohljajo za mano? Da opravijo razgovor," piše primorska novinarka.

Ob tem poudarja, da ni bila organizatorka protesta in se sprašuje, ali naročilo, da se jo preveri, prihaja iz politike. Carlova pa je izvedela tudi, da naj bi tudi Zdravstveni inšpektorat RS imel nalogo, da ugotovi pobudnike shoda v Kopru.

Da boste vedeli v kakšni državi živite. Včeraj je generalni direktor policije Anton Olaj na Policijsko upravo Koper...

Objavil/a Eugenija Carl dne Četrtek, 11. februar 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  12 .02. 2021 ob  14: 36
Ah protestniki ma kdo vas je nategnu,zdej boste prav vi prispevali najvec za bancni proracun..
monty |  12 .02. 2021 ob  14: 13
-3
Naj kontrolirajo tudi tega dosadnega Janez Ohnjec...tip je komplet bolan s politiko. Prepričal vse možne na shod in najbolj bedno uporablja otroke za politične namene. Upam da bo en dan razmislil kakšne neumnosti dela
Obala1 |  12 .02. 2021 ob  13: 24
@vseved po tej logiki bi tudi vlada morala prevzeti odgovornost za svoja početja in bi morali potem vsi takoj odstopiti ( da ne omenjam korupcijo, manipulacijo, uničenje gospodarstva, postavljanjem svojih ritoliznikov na ključne položaje in, da ne naštevam več )
vseved |  12 .02. 2021 ob  12: 21
23
Vsak naj prevzame odgovornost za svoje početje.
kokodek |  12 .02. 2021 ob  11: 38
13
šole so lahko kar zaprte, saj rabimo znat štet do ena, 1, do enega in edinstvenega Janše....kajti poklici prihodnosti so ovaduh, vohun, žalitelj, nestrpnež, rotoliznik, suženj.....
Občan |  12 .02. 2021 ob  11: 08
12
Tako je, če novinarji zlorabljajo svoj vpliv za pozive ljudem na politične shode. Da se ne slepimo, shod je bil protivladni in tako de facto političen. Zdaj pa jokcanje in sprenevedanje - nisem pozivala, nisem vedela, nisem mislila, nisem predvidevala, nisem, nisem, nisem. Če se v zakonskem postopku izkaže, da nekdo ustreza pravni definiciji organizatorja, bo pač kazen, v nasprotnem primeru pa ne. Najlažje za nekatere je prižgati računalnik in vključiti sodišče javnega mnenja...
Silvana63 |  12 .02. 2021 ob  09: 28
16
Severna Koreja, prihajamo!