POMEMBEN PROJEKT ZA NOVO GORICO: Podpisana pogodba za začetek prenove železniške postaje (FOTO)

Goriška

Ministrstvo za infrastrukturo, Slovenske železnice in Mestna občina Nova Gorica so podpisali pogodbo za začetek prenove železniške postaje v Novi Gorici. Investicije so ocenjene na 43 milijonov evrov za železniško postajo in okoliške objekte, ki bodo eno glavnih prizorišč za dogajanje med Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025.

Dušan Mes, Alenka Bratušek in Samo Turel

"Gre za pomemben projekt, ki se bo v letu 2025 odvijal prav tukaj, in brez te obnove si ne znam predstavljati, kako bi EPK organizirali v Novi Gorici. Tako da sem vesela tudi podpore predsednika vlade, ki je razumel, da je ta investicija zelo nujna," je po podpisu pogodbe dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Ob tem si ministrica želi in računa "na razumnost vseh, ki sedaj v tem postopku, pogovorih, pogajanjih sodelujejo, ker si ne znam predstavljati, da bi morali iti v nov razpis". Po njenem mnenju bi bil to resnično konec projekta do začetka EPK 2025.

"Ta sporazum je ključen in je osnova za to, kar želimo na tem območju v okviru EPK pa tudi prenove samega železniškega območja narediti. Ta sporazum je osnova, da bomo lahko pristopili k prenosom lastništva treh objektov, ki jih potrebujemo kot prizorišča EPK," je povedal novogoriški župan Samo Turel.

Gre za stavbe razkladališča, železničarskega zdravstvenega doma in stavbo v lasti Slovenskih železnic, ki je namenjena službi za signalno-varnostne in telekomunikacijske sisteme.

Vrednost celotnega projekta obnove območja železniške postaje je ocenjena na 43 milijonov evrov. Podhod pod železniškimi tiri, ki bo povezoval železniško postajo z mestom, bo stal pet milijonov evrov. Slednje bo pokrilo ministrstvo za infrastrukturo oz. direkcija, od tega bo novogoriška občina prispevala 800.000 evrov. Za prenovo železniške postaje pa naj bi Slovenske železnice namenile milijon evrov.

"Prioriteta je, da se ta postaja preuredi, saj ni več v stanju, da bi bila v ponos. Država je zagotovila kar izdatna sredstva. Pozneje, ko bo postaja preurejena, se bo tovorni promet umaknil s te postaje," je povedal tretji podpisnik pogodbe, direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija