POMLAD SREDI DECEMBRA: Prvega januarja na Slavnik v kratkih rokavih?

Koper

"Če bi bilo poletje, bi lahko govorili o hudi vročini, ker pa je zima, bomo govorili o zelo toplem zraku in ne ravno prijetnem vremenu v nižinskem svetu," je med drugim na svojem Facebook profilu zapisal ljubiteljski meteorolog Valter Grizančič. Kot napoveduje, bodo v prihajajočih dneh temperature v višinah tudi za 15 stopinj višje, kot je za ta čas običajno. "V nekaterih predelih Alp bo ničla izoterma nad 3.500 metrih nadmorske višine, nič čudnega ne bo niti, če bo v Italiji blizu ali celo nad 20 stopinj Celzija. In ne govorimo o jugu, ampak o severu Italije."

V nižinah in ob obalah gre pričakovati nizko oblačnost in meglo, temperature pa naj bi bile med 8 in 12 stopinj Celzija, "posledično bo tudi 'slab' zrak". Takšne temperature naj bi vztrajale tri oziroma štiri dni, na silvestrovo in 1. januarja pa bi po Grizančičevih napovedih lahko bunde zamenjali za jakne. "Nič hudega ne bo, če bo kdo v kratkih rokavih," še dodaja.

Na silvestrovo naj bi se živo srebro povzpelo do med 12 in 18 stopinj Celzija, "občutek bo, kot da smo v Avstraliji". Ob vstopu v novo leto pa bo velik del Evrope zajela topla zračna masa. "V kolikor bi bilo poletje, bi temperature segale tudi krepko nad 35 stopinj Celzija. Ker pa smo v hladni polovici leta, se bo to odražalo drugače," pojasnjuje in dodaja, da bo najlepše vreme nad 600 metrov nadmorske višine, prijetno pa bo tudi v hribovitem predelu Istre, saj bo tam topleje kot ob morju.

V sredo in četrtek bo delno do zmerno oblačno, ob morju pa gre pričakovati pasove megle. Višje bo več sonca, jutranje temperature se bodo gibale med 4 in 7 stopinj Celzija, čez dan pa od 8 do 11 stopinj Celzija.

Zadnji dan v letu lahko ob morju pričakujemo meglo, čez dan pa bo delno jasno. Nad 400 oziroma 500 metri nadmorske višine bo sončno in zelo toplo, dodaja. Dopoldne naj bi se temperature gibale med 5 in 10 stopinj Celzija, čez dan ob morju tudi do 12 stopinj Celzija, v zaledju pa med 10 in 14 stopinj Celzija. "Tudi Slavnik bo v soncu, najbrž blizu 15 stopinj Celzija," dodaja.

Najdaljša noč v letu bo jasna, nekaj megle pa lahko pričakujemo ob morju. Prvega januarja pa bo ob priobalnem pasu delno jasno z nizko oblačnostjo, tudi meglo. Drugod bo precej jasno. Temperature ob morju bodo, podobno kot dan prej, znašale med 8 in 12 stopinj Celzija, v višjih predelih Istre pa tudi do 15 stopinj Celzija ali celo več.

"Pohod na Slavnik 1. januarja? Morda kar v kratkih rokavih," pravi Grizančič.

Topla masa naj bi se umikala po 3. januarju, ko naj bi temperature spet začele padati in postajati bolj primerne letnemu času.

"Bodo pa ob prehodu v novo leto temperature pozitivne celo na Kredarici in še nekaterih višjih vrhovih v Alpah. Odstopanje bo lahko tudi več kot 15 stopinj od normalnih vrednostih. Kljub vsemu pa zime ne gre odpisati. Nasprotno. Narava lahko hitro vrne udarec," zaključuje Grizančič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija