POSEBNA SKRB ZA VOZILA ČEZ ZIMO: Na njih med vožnjo ne sme biti snega ali drugih snovi, ki bi se raztresle!

Trendi

Začela se je sezona nizkih temperatur, ko je treba vozilom nameniti posebno pozornost. Med drugim je treba motorna vozila zjutraj ustrezno očistiti, osvetliti in poskrbeti za pravilno opremo, da v prometu ne ogrožamo sebe ali drugih udeležencev, svetuje policija.

Zaradi nižjih temperatur v zimskem času so lahko stekla na vozilih zjutraj pomrznjena, na strehah višjih vozil se celo nabira led, so opozorili na Policijski upravi Kranj. Pred začetkom vožnje je treba vozila ustrezno očistiti. Za nemoteno vidljivosti v vse smeri morajo biti čista stekla in vzvratna ogledala. Na vozilih ne sme biti snega, ledu ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale na cesto, motile vožnjo in ogrožale druge udeležence. Zaradi krajših dni je za vidnost pomembno delovanje vseh luči avtomobila.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) opozarja, da se motor najhitreje ogreje, ko se avto vozi. Puščanje avtomobila v prostem teku in šele po tem čiščenje pomeni nepotrebno porabo goriva in prispeva k onesnaženju zraka. Avtomobil se bo hitreje ogrel z vožnjo kot z delovanjem motorja na mestu. Če se le da, vozilo čez noč pokrijte in se tako izognite čiščenju stekel, svetujejo.

Pa so tukaj, tista težka jutra v sezoni, ko nas na avtih, kombijih & kamionih čaka borba z mrazom. Imej očiščena stekla in vozilo. #vjezbajsajbo

Objavil/a Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj dne Torek, 03. december 2019

Ker so vozne razmere na cesti nevarnejše, preseneti lahko celo poledica, je treba tudi prilagoditi vožnjo, in sicer zmanjšati hitrost ter povečati varnostno razdaljo.

Pri nižjih temperaturah akumulatorji delujejo z manjšo zmogljivostjo, zato je treba preverjati njihovo delovanje. Mraz vpliva tudi na tekočine v avtomobilu. Pozimi je treba uporabljati tudi primerno čistilno tekočino za vetrobransko steklo, ki prenese do minus 30 stopinj Celzija.

Obdobje obvezne zimske opreme zahteva uporabo zimskih pnevmatik s primernim profilom najmanj treh milimetrov. Poleg obvezne opreme je pozimi priporočljivo avtomobil opremiti z dodatnimi pripomočki, kot so strgalo za led, metlica za sneg, svetilka, in rezervni kosi toplih oblačil, saj so zimske razmere zelo spremenljive. Poleg tega seveda preverite tlak v pnevmatikah, zavorni sistem, delovanje brisalcev in ostalih funkcij.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija