POSEKANA DREVESA OB PARKIRIŠČIH V SREDIŠČU KOPRA: Zasebni lastnik lahko to stori

Koper

Pred dnevi smo poročali, da so ob ograji, ki ločuje zasebno parkirišče in parkirišče pred banko Intesa Saopaolo, požagali sedem starih dreves. Razlog za to naj ne bi bila bolezen, ampak so se tako odločili etažni lastniki poslovne stavbe na Pristaniški 12, ker naj bi korenine segale v kanalizacijsko omrežje. Za pojasnila smo se obrnili na Medobčinsko upravo Istre, ki je pristojna, da presodi o upravičenosti sečnje dreves v mestu.

Na Medobčinsko upravo Istre smo vprašali, ali so bili o sečnji predhodno obveščeni, ali jih je upravnik stavbe dolžan o tem obvestiti in še, ali so prav oni dali zeleno luč za posek.

Kot so pojasnili, je posek naročil upravnik poslovne stavbe na Pristaniški 12, to je ljubljansko podjetje Tabor upravljanje in vzdrževanje. Na Medobčinski upravi Istre pa o tem niso bili obveščeni, ker ne gre za javno površino. "Če ne gre za zaščitena drevesa ali gozdne površine, se sečnja na zasebnih zemljiščih v naseljih lahko izvede," pravijo.

Na koprski mestni občini so sicer prepričani, da je potrebno ozeleniti vsak kvadratni meter mesta, ki ga lahko, ker drevesa ohlajajo, prezračujejo in v mestu zadržijo več vlage.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  09 .08. 2023 ob  09: 54
Niso drevesa kriva za korenine in kanalizacijo. Drevesa bi se moralal rešiti. Ne moreš verjet.
Najlažje je posekat.
kokodek |  08 .08. 2023 ob  13: 54
upravitelju je najlažje posekat, ker bo imel nič stroškov in mir pri upravljanju, škifo in škifo lastnikom zemljišča!!!!
zoran13 |  07 .08. 2023 ob  13: 08
27
Kolikor bi bili na koprski mestni občini tako prepričani o "ozelenitvi" mesta, potem bi ne dovolili sečnjo dreves na parkirišču pred banko Intesa San Paolo , starim SDK, zavarovalnico Triglav d.d., ZPIZ, itd...kaj in kako se obnašamo do narave, saj bo ostala za nami samo še betonska džungla...vsi vpleteni, bi se morali glede svojega početja zelo, zelo zamisliti...
galeb |  07 .08. 2023 ob  12: 38
27
ma nej si grejo ti ljubljanoti sekat svoj tivoli mone lublanske