POSLANEC OSTAL BREZ ROK IN NOG: Vrnil se je v parlament (FOTO, VIDEO)

Svet

Konzervativni poslanec parlamenta Združenega kraljestva Craig Mackinlay se je vrnil v parlament po življenjsko nevarnem primeru sepse, ki je pripeljala do amputacije njegovih rok in nog.

Poslanec se spominja šoka, ko se je zbudil iz umetne kome in ugotovil, da so njegovi udi popolnoma črni. Opisal jih je kot "plastične... bili so črni, izsušeni, stisnjeni". Dodal je, da so mu uspeli rešiti dele nad komolci in koleni. "Lahko bi rekli, da imam srečo," je dejal. Med intervjujem za BBC je poudaril, da želi biti znan kot prvi 'bionični poslanec', potem ko so mu namestili protetične noge in roke.

Nenavadno modra barva

17. septembra je Mackinlay, star 57 let, začel čutiti slabost. Sprva temu ni pripisoval velikega pomena, opravil je test na covid-19 (ki je bil negativen) in šel zgodaj spat. Ponoči mu je bilo zelo slabo, vendar še vedno ni mislil, da je kaj resnega. Njegova žena Kati, farmacevtka, je postajala vse bolj zaskrbljena in mu je izmerila krvni tlak in temperaturo. Do jutra je opazila, da so bile njegove roke hladne in ni mogla začutiti utripa. Po klicu reševalcev je bil Mackinlay sprejet v bolnišnico.

Izredna resnost stanja

V pol ure je postal popolnoma moder. "Celotno telo, od glave do pet, ušesa, vse modro," je dejal. Doživel je septični šok in so ga morali vstaviti v umetno komo, ki je trajala 16 dni. Njegovi ženi so svetovali, naj se pripravi na najslabše, saj je medicinsko osebje opisovalo njenega moža kot "enega najbolj bolnih ljudi, ki so jih kdaj videli". Njegove možnosti za preživetje so bile le 5-odstotne.

Na vztrajanje njegove žene so ga iz lokalne bolnišnice v Medwayu, Kent, prepeljali v St Thomas' v središču Londona, nasproti njegovega delovnega mesta, parlamenta. Spominja se malo tega, vendar se spomni nenavadnih sanj, ki jih pripisuje morfiju. Ko se je zbudil, je slišal razprave o svojih rokah in nogah. "Do takrat so postale črne. Nimam medicinske diplome, vendar vem, kako izgledajo mrtve stvari. Bil sem presenetljivo miren glede tega... Ne vem, zakaj. Morda zaradi koktajla zdravil, ki sem ga prejemal," je dejal.

Amputacija in okrevanje

Operacija vseh štirih amputacij je bila 1. decembra. Po prebujanju po operaciji je bil presenetljivo buden in se je spraševal, ali so amputacije sploh bile opravljene. "Ampak zbudil sem se, pogledal dol in seveda ugotovil, da so bile." Božič je bil 'mračen', preživet z družino, vključno s štiriletno hčerko Olivio. "Prilagodila se je zelo enostavno," pravi Mackinlay. "Verjetno bolje kot kdorkoli drug, iskreno. Mislim, da so otroci izjemno prilagodljivi."

Učenje hoje s protetičnimi nogami je trajalo dolgo časa. Najprej je moral pridobiti mišično maso, ki se mu je zmanjšala. Ko so mu namestili protetične noge, je postopoma ponovno začel hoditi. 28. februarja, pet mesecev po tem, ko se je prvič počutil slabo, je lahko naredil prvih 20 korakov brez pomoči.

Boj proti sepsi

Sepsa je redko, a resno stanje, ki se razvije, ko imunski sistem telesa pretirano reagira na okužbo in začne napadati lastna tkiva in organe. Če se sepse ne zdravi pravočasno, lahko povzroči septični šok in odpoved organov. Mackinlay pravi, da je izguba rok najtežja stvar, s katero se mora soočiti. "Ne zavedaš se, koliko stvari delaš z rokami... uporabljaš telefon, držiš roko svojega otroka, se dotikaš svoje žene, delaš na vrtu." Njegove protetične roke so osupljive... vendar nikoli ne bodo kot prave.

Zdaj bo dalje opravljal svoj poklic in si prizadeval za to, da bi zdravstvene službe čim prej prepoznale sepso. "Širok spekter antibiotikov bi lahko preprečil izgubo okončin," pravi. Kljub temu, kar je prestal, se Mackinlay še vedno namerava boriti na naslednjih volitvah v svoji volilni enoti v Kentu, ki se bo preimenovala v Thanet East. Prav tako želi postati 'bionični poslanec'. "Ko bodo otroci prišli v Parlamentov fantastični izobraževalni center, želim, da bodo vlekli za rokave svoje starše in učitelje ter rekli: 'Danes hočem videti bioničnega poslanca'."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija