POSLOVIL SE JE ZNAN LUTKOVNI USTVARJALEC: Nastopal v Sapramiški, Žogici Marogici, Zvezdici Zaspanki in mnogih drugih uspešnicah

Slovenija

V 85. letu starosti je umrl slovenski lutkovni ustvarjalec Peter Dougan, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL). Dougan je bil od leta 1956 stalni član ansambla LGL. Sodelavci so ga opisovali kot izjemnega animatorja, ki je v animacijo "intuitivno vlival najbolj pretanjena čustva in vsako lutko obvladoval do perfekcije".

Dougan je začel z LGL sodelovati leta 1951, ko je v predstavi Žogica Marogica režiserja Jožeta Pengova igral na boben, lutke pa je prvič vodil istega leta v predstavi Čarobne gosli, ki jo je prav tako režiral Pengov. Stalni član ansambla je postal leta 1956.

V 65 letih delovanja je Dougan ustvaril več kot 160 različnih vlog. "Prisoten je bil tako na začetkih, v času Pengovovega profesionalnega lutkovnega gledališča, kot pri kasnejšem razvoju lutkovnega ustvarjanja v različne lutkovne tehnike in estetike," so sporočili iz gledališča.

V 85. letu se je poslovil slovenski lutkovni ustvarjalec Peter Dougan, član ansambla LGL od leta 1956, ki je v našem...

Objavil/a Lutkovno gledališče Ljubljana dne Torek, 15. oktober 2019

Dougan je animiral v predstavah Zvezdica Zaspanka, Obuti maček, Srečni princ, Zlatolaska, Gugalnica, Sanje o govoreči češnji, Sapramiška, Zgodbe južnega gozda ali kdo je ubil sonce in mnogih drugih lutkovnih predstavah. Kot režiser je sodeloval pri predstavah Sapramiška, Mali strah Bavbav ter Mojca in živali.

V lanskem intervjuju za spletno stran Lutkovnega muzeja je Dougan poudaril, kako pomembno je bilo zanj prav vsaki lutki "dati karakter". In to mu je briljantno uspevalo ves čas njegovega lutkovnega ustvarjanja - vse do leta 2016, ko je zadnjič nastopal v Sapramiški in Žogici Marogici, so še zapisali v LGL.

Dougan je umrl 10. oktobra v Ljubljani. Žalna seja za pokojnim sodelavcem bo v ponedeljek, 21. oktobra, ob 14. uri, na Velikem odru LGL.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija