POŠTENOST IN INTEGRITETA: Dominika izbrala 'svojega' za 18.300 evrov

Slovenija

Med spornimi zadevami na ministrstvu za pravosodje, ki ga še vedno vodi Dominika Švarc Pipan, je tudi več kot milijon evrov vreden projekt digitalizacije notarskih storitev, za katerega so očitno želeli točno določenega izvajalca. Opozorila zaposlenih, da se pri postopku javnega naročila dogajajo nenavadne stvari, so se izkazala za upravičena.

Dominika Švarc Pipan

Za projekt digitalizacije je ministrica za pravosodje najela tudi zunanjo pomoč svojega zaupnika, samostojnega podjetnika Andreja Omerzela (nekdanjega predsednika podmladka SD), s katerim je sklenila pogodbo, prek katere naj bi na leto prejel 18.300 evrov, poroča Delo. Omerzel se je vpisal v poslovni register le mesec dni pred sklenitvijo te pogodbe z ministrstvom.

Državna revizijska komisija je ugodila zahtevi za revizijo in razveljavila odločitev Ministrstva za pravosodje o oddaji javnega naročila izbranemu ponudniku, saj je ugotovila, da je ministrstvo ravnalo v nasprotju z določbami dokumentacije in določbami zakona o javnem naročanju. "Izbrani ponudnik namreč kljub jasni, natančni in nedvoumni zahtevi naročnika v ponudbi ni predstavil dela javnega naročila, ki ga namerava oddati v podizvajanje. Državna revizijska komisija je zato zahtevku za revizijo ugodila in razveljavila naročnikovo odločitev o oddaji javnega naročila izbranemu ponudniku," so sporočili

Samo Červek

Predsednik Državne revizijske komisije Samo Červek je ob tem poudaril, da gre za primer slabe prakse izvajanja zakona o javnih naročilih in da so nekatere stvari pri odločitvi ministrstva o izbiri določenega ponudnika zelo pomanjkljivo in nelogično obrazložene. "Nepravilnosti in nezakonitosti smo z naše strani ugotovili, kaj je v ozadju, ne želim špekulirati, zato so pristojni drugi organi."

Na ministrstvu za pravosodje imen ljudi, ki so odločali o izbiri ponudnika za projekt digitalizacije notariata, ne razkrivajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija