POTRKALI NA 24 NASLOVOV, SODELOVALI TUDI KOPRSKI KRIMINALISTI: Lovke obsežne kriminalne združbe so segale od Italije do Slovenske Istre (VIDEO)

Kronika

Slovenski policisti so sodelovali v preiskavi obsežne kriminalne združbe, ki je v Italiji skladiščila odpadke in jih nezakonito pošiljala tudi v Slovenijo, na ta način pa pridobila za več kot 400.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Koprski kriminalisti so kazensko ovadili državljana Italije in Slovenije ter dve pravni osebi z območja Kopra.

Operacijo s psevdonimom 'Tower trash' je koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

Zaključno akcijo obsežne preiskave je poveljstvo karabinjerjev za varstvo okolja v sodelovanju z Europolom in slovensko policijo izvedlo prejšnji teden, so sporočili iz Policijske uprave Koper. Akcijo je koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

Po pojasnilih koprske policije so organi pregona opravili 24 hišnih preiskav pri osumljencih in pri 12 podjetjih, ki jih sumijo, da so v verigi preskrbe z odpadki delovala na različne načine - od nezakonite proizvodnje, obdelave do transporta. V preiskavi sta bila vpletena dva osumljena državljana Slovenije in podjetja s sedežem v Sloveniji, so zapisali na koprski policijski upravi.

Preiskava je sicer potekala v letih 2019 in 2020. Po ugotovitvah policistov je kriminalna združba upravljala podjetja za predelavo odpadkov ter odpadke skladiščila v industrijske hale v Italiji. Odpadke v večjih količinah je nato nezakonito in s ponarejeno dokumentacijo pošiljala v Slovenijo, na Hrvaško in Madžarsko.

Kriminalna združba je pošiljala in obdelovala komunalne odpadke in posebne odpadke, sestavljene iz nerazvrščenih odpadkov, gume, plastike, ostankov usnja in nevarne embalaže, so še dodali.

V več pošiljkah so odpadke prepeljali in odvrgli tudi v naravi na območju Divače. Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so v skupni preiskavi z italijanskimi varnostnimi organi kazensko ovadili dve fizični osebi, državljana Italije in Slovenije, in dve pravni osebi z območja Kopra.

V skupni preiskavi so policisti odkrili več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov, pri čemer je bilo nezakonito odloženih približno 1700 ton odpadkov. Združba je po ocenah policije pridobila več kot 400.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

"Dobro medsebojno sodelovanje med policijami je ključni element za izvedbo uspešnih preiskav ekološke kriminalitete, ki jih izvršujejo kriminalne skupin in delujejo na ozemlju več držav," so sklenili na koprski policiji.

Štiri večje pošiljke na območju PU Koper

Na območju Policijske uprave Koper so obravnavali štiri večje pošiljke odpadkov s skupno maso približno 80 ton, je povedal kriminalist Andrej Rupnik v izjavi za javnost na koprski policijski postaji. V sodelovanju z inšpektoratom za okolje so policisti ugotovili, da niso vsebovale nevarnih odpadkov. Pošiljke so bile opremljene s ponarejenimi listinami, v katerih so bili kot naročniki navedeni neobstoječi gospodarski subjekti tako v Sloveniji kot v tujini. Tri pošiljke so bile že odložene v naravnem okolju, eno pa so policisti zaustavili in zasegli. Vse odpadke so vrnili v Italijo, je pojasnil.

Osumljenca sta odgovorni osebi v dveh podjetjih s sedežem na območju koprske policijske uprave. Podjetji sta po Rupnikovih besedah registrirani za več dejavnosti, med drugim za transport, ne pa tudi za ravnanje z odpadki. Policisti so ju lani ovadili zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika. Za osnovno obliko kaznivega dejanja je zagrožena kazen pet let zapora.

Na območju koprske policijske uprave povprečno obravnavajo približno deset podobnih primerov na leto, je še povedal Rupnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija