POZDRAV TRSTU IZ VESOLJA: Tako se obmorsko mesto vidi z ISS (FOTO)

Svet

Italijanska astronavtka Samantha Cristoforetti, ki bo kmalu postala poveljnica Mednarodne vesoljske postaje (ISS) in bo tako prva ženska iz Evrope na tem položaju, je tudi v Trst poslala pozdrave iz vesolja. Na Twitterju je zapisala: "Ciao Padova, Trst, Benetke in Mestre!" 

"Imenovanje na položaj poveljnice me navdaja s ponižnostjo," je dejala astronavtka, ki je na ISS od aprila letos, ko je tam začela z misijo Minerva. Dodala je, da se veseli vodenja "zelo sposobne ekipe" na postaji.

Cristoforettijeva, ki je sicer v vesolju drugič, bo uradno postala poveljnica po tradicionalni, simbolični predaji ključa iz rok prejšnjega poveljnika, in sicer 28. septembra. Predajo ključa bo ESA tudi neposredno prenašala.

V okviru misije Minerva je italijanska astronavtska doslej vodila orbitalni segment ZDA in nadzorovala dejavnosti v ameriških, evropskih, japonskih in kanadskih modulih postaje, je sporočila ESA.

Po prevzemu nove vloge bo prva ženska iz Evrope na tem položaju in peti evropski poveljnik oziroma poveljnica.

Med drugim je vesoljske pozdrave poslala še v Split, Zagreb, Vukovar, Dubrovnik, Čile, Atene, Santorini in mnoge druge države ter mesta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija