PRED LUKO KOPER USTAVILI TANKER: Član posadke imel vročino, Kopilović je koronavirus izključil

Koper

Danes dopoldne so pred Luko Koper ustavili tanker, ki je bil namenjen v pristanišče. Poveljnik ladje je namreč Upravi za pomorstvo sporočil, da se eden od članov posadke slabo počuti, zato so na krov poslali epidemiologa Borisa Kopilovića.

Fotografija je simbolična.

Kot nam je pojasnil direktor uprave za pomorstvo, Jadran Klinec, so jim z ladje, ki je bila v Luko Koper namenjena iz ruskega pristanišča Novorosisk, sporočili, da ima eden od članov posadke povišano temperaturo, tarnal je tudi nad bolečinami v trebuhu.

Na ladjo so poslali epidemiologa Borisa Kopilovića s koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je prevzel koordinacijo postopka. Obvestili so tudi vse dežurne službe, ki bi bile v primeru okužbe s koronavirusom v pripravljenosti, tankerju pa odredili, naj ostane na sidru. Kopilović je bolnika pregledal in sum na koronavirus ovrgel, zato so ladji dovolili vplutje v pristanišče.

Na koordinacijskem sestanku so se nato v Luki Koper sestali člani Uprave za pomorstvo, carine, policije, Uprave za zaščito in reševanje, koprskega pristanišča in dr. Kopilovič. Skupaj so pregledali protokol delovanja v primeru suma okužb z nalezljivimi boleznimi, ki so ga danes preizkusili v praksi.

Udeleženci sestanka so se strinjali, da današnji primer dokazuje, da postopki dogovorjeni v okviru protokola delujejo in da je morski del pristanišča pod višjo stopnjo nadzora kot kopenski del. Dogovorili so se še za podrobne ukrepe v primeru izkrcanja morebitnih obolelih z ladje, ki bi bila na sidru ter o postopkih v primeru obolelih članov posadke, ko bi bila ta že privezana v pristanišču.

Strinjali so se, da je kopenske vhode v pristanišča veliko težje nadzorovati, predvsem zaradi velikega števila tovornjakov, ki dnevno vstopajo v pristanišče. Kot je poudaril dr. Kopilovič, je v tem primeru edina in najbolj učinkovita preventiva ohranjanje zadostne razdalje ter skrb za higieno, skladno z navodili NIJZ.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  29 .02. 2020 ob  07: 27
Obstaja možnost,da ima član posadke samo navadno gripo.Druga je pa ta,da so že pri Hrvatih ugotovili,da je test bil pozitiven,ko so pacijentko testirali tretjič.
Danes naj cela posadka zarine v Tuš,kot je v Kopru to v navadi in počakajmo.