PRED OBALO DEBELEGA RTIČA TRČILA TRAJEKT IN TANKER: "Igrali smo zelo hud scenarij, ki je v realnosti zelo možen" (VIDEO)

Koper

V italijanskem morju je danes potekala vaja ukrepanja ob izlitju večje količine nafte iz tankerja, ki je po scenariju trčil s trajektom. Posredovali so italijanski, slovenski in hrvaški organi – s čolni, vlačilci, pa tudi helikopter je bil na terenu. So preizkus uspešno opravili?

Po scenariju sta pred obalo Debelega rtiča danes zjutraj trčila trajekt in tanker – iz slednjega pa je izteklo 10.000 ton nafte. Na srečo je šlo le za mednarodno vajo. A gre za scenarij, ki na tem območju ni nemogoč.

"Igrali smo zelo hud scenarij, ravno zaradi tega, ker so tri sodelujoče države v neposredni vaji, sicer predvsem s poudarkom Italije in Slovenije, glede na to, da se vse skupaj dogaja v Tržaškem zalivu, kjer so ti scenariji v realnosti zelo možni," pravi Leon Behin, direktor Uprave RS za zaščito in reševanje.

Z njim se strinja tudi Jadran Klinec, direktor Uprave za pomorstvo RS: "Scenarij je zelo mogoč. Izdelali smo tudi ocene tveganja, ki so pokazale, da je to območje zelo ranljivo. Tako da je to edini pravi pristop."

Prvi sta ukrepali italijanska pristaniška kapitanija ter tamkajšnja obalna straža. Ker pa se je skladno s scenarijem namišljeni naftni madež začel širiti tudi proti Sloveniji, so se aktivirali tudi Uprava za zaščito in reševanje, enote civilne zaščite iz Ankarana in Kopra, Agencija RS za okolje, Fakulteta za pomorstvo in promet, Obalni letalski center Portorož, vlačilci podjetja Adria Tow in Luka Koper.

In kako uspešna je bila današnja vaja? Poglejte si v spodnjem video prispevku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  21 .11. 2023 ob  10: 27
-2
Igrice! Jim je dolgčas!