PREDLOG LEVICE ZA OBMOČJE TONCITY: "Potrebno je zagotoviti čim večje število cenovno dostopnih ali najemniških stanovanj"

Koper

Koprski občinski svetniki so na včerajšnji seji razveljavili pretekle poteze glede območja TonCity do ponovne vzpostavitve načrta za park. S tem so želeli doseči, da se postopek načrtovanja teha prostora začne od začetka, tokrat z drugačnim pristopom. S tem naj bi soglašal tudi lastnik zemljišč, ki, tako predvidevajo v Klubu občinskih svetnikov Levica Istra, najbrž še vedno načrtuje gradnjo stanovanj. 

Klub občinskih svetnikov Levica Koper zato koprsko občino poziva, naj z lastnikom zemljišč prične in nadaljuje pogajanja tako, da bodo pri načrtovanju območja upoštevani tudi javni interesi.

Kot pravijo, stanovanja najbolj potrebujejo mladi in socialno šibkejši, "zato je potrebno zagotoviti čim večje število cenovno dostopnih ali najemniških stanovanj, ki bodo lahko zadostila stanovanjske potrebe čim širšega kroga ljudi".

Zatrjujejo, da je luksuznih stanovanj vedno več, saj da "rastejo kot gobe po dežju", bolj kot stanovanjski rabi pa po njihovi oceni služijo "parkiranju denarja". Navajajo tudi, da ne koristijo interesu javnosti, prispevajo pa "k gentrifikaciji mesta Koper, ki je že v polnem razmahu".

Opozarjajo tudi, da je potrebno pri urejanju slediti duhu modernističnega urbanizma, ki je že zaznamoval ta del mesta, denimo Vojkovo nabrežje.

Navajajo, naj bodo zelene površine ostopne vsem meščanom, občinsko upravo pa pozivajo, naj popravi napake iz preteklosti in že od začetka pri obravnavi občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) vključi čim širšo javnost in vzpostavi jasen dialog med občani, občino in investitorjem.

"Včerajšnja odločitev občinskega sveta predstavlja priložnost za vzpostavitev pozitivnih praks participacije javne skupnosti in javnega dialoga na pdoročju urbanističnega urejanja mesta Kopr ter s tem možnost presekati s škodljivimi praksami samovoljnega zapovedovanja porstorskega razvoja iz preteklosti. Pozivamo župana in uradnike mestne občine, da te priložnosti ne zapravijo," so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  28 .04. 2021 ob  08: 04
Sam populizem! Sej so bli na oblasti sto let..pa niso zgradili niti neprofitnih stanovanj, niti stanovanj za normalnega državljana z normalno plačo, niti ene same bolnice ali doma upokojencev.. zdeja pa populistične floskule!
Lili |  28 .04. 2021 ob  08: 02
Levica, ki ima v svojih vrstah največ tajkunskih bogaturnov! Kakšna dvoličnost!
kokodek |  24 .04. 2021 ob  21: 18
-3
jaz se tudi strinjam z Levico
td |  24 .04. 2021 ob  20: 04
-3
Se povsem strinjam z Levico.