Predvidoma danes nove vrednosti nepremičnin

Predvidoma danes bodo na spletni strani Geodetske uprave RS (Gurs) javno dostopne nove, znižane vrednosti za določene nepremičnine. Vrednosti bodo med drugim osnova za davek na nepremičnine, o katerem pa bodo še potekala usklajevanja. Zakon o davku na nepremičnine naj bi koalicija usklajevala na današnjem kolegiju pri premierki Alenki Bratušek.

Vrednosti v registru nepremičnin bodo prilagodili, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih od 1. julija 2010 spremenile za več kot 10 odstotkov.

Vrednosti bodo znižane za od 10 do 30 odstotkov, za nobeno vrednostno cono ni predlagano zvišanje vrednosti. Najbolj se bodo znižale vrednosti za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in tudi stanovanjske nepremičnine na območjih, kjer so bile najvišje. Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti ne bodo spremenile.

Vrednosti bodo med drugim osnova za davek na nepremičnine, ki naj bi ga uvedli z letom 2014. Glede na sedanji predlog zakona bodo vsi zavezanci najpozneje do 1. februarja 2014 prejeli obvestila o posplošeni tržni vrednosti njihovih nepremičnin, ki bodo vsebovala tudi informativni podatek o izračunanem davku.

Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin pa naj bi na kolegiju pri premierki danes razpravljali o proračunskih ukrepih. Najtrši oreh je, kot kaže, zdaj prav predlog zakona o davku na nepremičnine, ki je na noge že spravil gospodarstvenike, kmete in verske skupnosti. Vsaj predstavniki kmetov naj bi se ta teden o zakonu z vlado še usklajevali.

A tudi koalicija si o tem še ni enotna. DeSUS namreč zahteva natančne izračune glede učinkov zakona. Če jih ne bo, ga stranka ne namerava podpreti, je za STA povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.