PREK 170.000 EVROV? Kdo bo 'pokril' izgubo občinskih lokalov v Ankaranu?

Ankaran

Na ankaransko občino letijo očitki o sumljivih poslih z gostinskimi lokali, ki so v njeni lasti. Poleg tega, da naj bi jih neformalno vodila družina podžupanje, tudi to, da je občina z njimi pridelala prek 170.000 evrov izgube. Na Facebooku se je pojavil zapis, da so v teh lokalih nekateri "kradli kot srake".

Na visoko izgubo v poslovanju gostinskih lokalov v lasti občine Ankaran so opozorili v Facebook skupini Mesto Ankaran. "Oddaji gostinskih lokalov so se na občini krčevito upirali, kljub temu da so bili slabi gospodarji ter pridelali ogromno izgubo v višini cca. 176.000 evrov. To izgubo bodo morali pokriti občanke in občani Ankarana," so zapisali in navedli tudi izjavo nekdanjega zaposlenega: "Po lokalih je bila slaba organizacija, menjavale so se vodje, nekateri so kradli kot srake. Enostavno se ni dalo več delati."

Čeprav so se v kabinetu župana Gregorja Strmčnika sprva odgovorom izmikali, so zdaj navedbe o visoki poslovni izgubi lokalov potrdili, prav tako so potrdili, da se izguba iz poslovanja gostinskih lokalov pokriva iz proračuna. Točnega zneska še vedno ne razkrivajo.

"Seštevek izidov gostinstva za obdobje 2017–2023 res izkazuje odhodke nad prihodki na ravni nekaj več kot 170.000 evrov, vendar se razlika med prihodki in odhodki gostinstva v nekaterih letih (2017, 2018 in 2022) nikakor ne nalaga oziroma kumulativno zbira, temveč se kot integralni del občinskega proračuna pokrije ob zaključku posameznega leta. Edini dokument, ki ga kot rezultat poslovanja občine lahko obravnavamo, je torej zaključni račun občine," so zapisali. "Zato tudi ne drži, da morajo razliko odhodkov nad prihodki 'pokriti' občani občine Ankaran," še dodajajo.

To 'tehnično gledano' drži: izgubo občinskih lokalov morajo namreč poleg občank in občanov Ankarana pokriti tudi vsi ostali, ki polnijo ankaranski občinski proračun.

Da so občinski gostinski lokali poslovali z visoko izgubo, ki se je morala sanirati iz občinskega proračuna, se ankaranski občinski upravi ne zdi problematično. Kot navajajo, občina gostinskih lokalov ni upravljala zaradi ustvarjanja dobička. 

"Občina Ankaran gostinskih lokalov ni prenesla v svoje upravljanje zaradi ustvarjanja dobička, kot to velja za poslovne subjekte in/ali zasebni sektor. Občina je namreč usmerjena v skrb za občane, zato je v gostinskih lokalih vzpostavila prijazno cenovno politiko in tako poskrbela za občanom in drugim obiskovalcem dostopno gostinsko ponudbo na ankaranskih javnih plažah."

Navajajo tudi, da je občina omogočila študentsko delo ankaranski mladini ter s tem "posredno gradila povezano lokalno skupnost". Ob tem ni odveč spomniti na očitke, ki so se v preteklosti pojavljali, da so v teh lokalih med drugim delali kot 'študenti' otroci visokih funkcionarjev te iste občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija