PREPOVED ZAKRIVANJA OBRAZA NA JAVNIH MESTIH: Globa več kot 1000 evrov!

Svet

Nov zakon sledi lanskoletni referendumski odločitvi Švicarjev in ureja prepoved zakrivanja obraza. Za kršitelje predvideva denarno kazen do 1000 frankov oziroma do 1014 evrov.

Novi zakon, ki so ga sprejeli v Švici, prepoveduje zakrivanje obraza na vseh mestih, ki so dostopna javnosti. Kdor ga ne bo spoštoval, bo kaznovan z denarno kaznijo do 1000 švicarskih frankov, kar znaša približno 1014 evrov. Po pozitivni odločitvi volivcev marca lani na referendumu in ob koncu posvetovanja o tej zadevi se je švicarska vlada odločila, da sledi tej poti, saj ta rešitev bolj upošteva pomen in namen prepovedi, katere cilj je zagotavljanje javne varnosti in reda. Kazen za nespoštovanje znaša največ 1000 frankov in ne 10.000, kot je bilo prvotno predlagano.

Kršitev zakona se lahko kaznuje v disciplinskem postopku, torej ne v kazenskem, kar omogoča razbremenitev posameznih kantonov oziroma švicarskih konfederalnih enot in poenostavitev postopka. Predvidene so tudi izjeme. Prepoved sicer ne velja za letala v Švici in tujini ter za diplomatsko-konzularna predstavništva. Obraz je lahko prikrit v prostorih verskih obredov in drugih svetih krajih.

Poleg tega nov zakon predvideva tudi druge izjeme, na primer še vedno je dovoljeno zakriti obraz zaradi razlogov, povezanih z zdravjem, varnostjo, podnebnimi razmerami in lokalnimi običaji. Lahko se izvaja tudi za umetniške in razvedrilne predstave ter za oglaševalske namene.

Švicarska vlada si je pustila odprte možnosti tudi za nadaljnje izjeme. Tako namerava uskladiti prepoved zakrivanja obraza in temeljne pravice do svobode mnenja in zbiranja, ki jih zagotavlja ustava. Pristojni organ lahko predhodno dovoli zakrivanje obraza na javnih mestih, če je to potrebno zaradi lastne varnosti pri uresničevanju teh temeljnih pravic in pod pogojem, da nista ogrožena javna varnost in red. Ljudsko pobudo "da, prepovedi zakrivanja obraza", ki uvaja nov ustavni člen, je sicer sprejelo 51,2 odstotka švicarskih volivcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  12 .10. 2022 ob  22: 43
-5
Kaj pa naprimer FFP2 maske? So prepovedane, priporočljive, obvezne in kaznive hkrati?
manemebasat |  12 .10. 2022 ob  21: 50
13
BRAVO! Nase podrepne muhe pa bodo se Slovenkam odredli da nosijo burke.