PRIČELE SO SE VOLITVE ZA PREDSEDNIKA RUSIJE: Charles Michel sarkastično čestital Putinu za zmago

Svet

V Rusiji potekajo volitve, na katerih bodo volivci do nedelje izbirali novega predsednika države. Pričakovati je gladko zmago trenutnega predsednika Vladimirja Putina, ki se ne sooča s pravo konkurenco in si bo tako zagotovil že peti predsedniški mandat.

Prva volišča v državi, ki se razteza prek enajst časovnih pasov, so se na polotoku Kamčatka po srednjeevropskem času odprla že v četrtek ob 21. uri. Kot zadnja pa se bodo v nedeljo ob 19. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča v ruski eksklavi Kaliningrad, poroča francoska tiskovna agencij AFP.

Predstavniki ruske opozicije za nedeljo, na zadnji dan volitev, načrtujejo simbolične proteste, ki naj bi potekali ob 12. uri po lokalnem času v vseh ruskih regijah. Namen pobude, poimenovane "Opoldne proti Putinu", je pokazati odpor ljudstva do Putinove dolgoletne vladavine v Rusiji, poroča bruseljski portal Politico.

V luči tega pozivajo Ruse, naj se opoldne postavijo v vrsto na voliščih in na glasovnico napišejo ime pokojnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega ali izberejo kateregakoli kandidata, ki ni Putin. K tovrstnim protestom je nedavno pozvala tudi žena Navalnega, Julija Navalna. Moskva v odziv na napovedane proteste v nedeljo načrtuje številne proslave in dogodke.

To so sicer prve tridnevne predsedniške volitve, ki tokrat potekajo tudi v delih ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki jih zaseda ruska vojska in si jih je Moskva priključila septembra 2022. V regiji Doneck so denimo na ulicah postavljene številne mobilne volilne postaje, volilne uradnike pa spremljajo oboroženi ruski vojaki.

Ukrajina je glasovanje tako v štirih regijah kot na od leta 2014 zasedenem polotoku Krim označila za nezakonito, ruske predsedniške volitve pa za farso.

Tudi tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je v četrtek obsodil glasovanje v ukrajinskih regijah. "ZDA ne priznavajo in nikoli ne bodo priznale legitimnosti ali izida teh volitev, ki potekajo v suvereni Ukrajini," je dodal.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem na omrežju X v sarkastičnem tonu danes že čestital Putinu za zmago na predsedniških volitvah. "Brez opozicije. Brez svobode. Brez izbire," je zapisal. Tudi številne organizacije za človekove pravice opozarjajo, da volitve ne bodo niti svobodne niti poštene.

Ukrajina je pred pričetkom volitev izvedla obsežne napada z raketami in droni na Rusijo. Z napadi je nadaljevala tudi po današnjem odprtju volišč. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je namreč zračna obramba nad Belgorodom sestrelila sedem raket. Številni volivci v regiji pa so morali zapustiti volišča in se zateči v zaklonišča, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  16 .03. 2024 ob  22: 51
Vemo kdo bo zmagal.
In potem bomo vidli kaj bodo rusi organizirali
kokodek |  15 .03. 2024 ob  23: 56
ZDA se nimajo kaj dosti za oglašat, naj pogledajo na svoja dva izvrstna kandidata. Trump ali Biden, haha prav lepa izbira. Charles Michel pa ni prav nič duhovit, naj se raje ukvarjea s problemi Evrope, ki vsak dan bolj tone.