PRIHRANITE DENAR NA ENERGENTIH: Načini, ki vam lahko vsak mesec znižajo račun za elektriko

Trendi

Na cene energentov gospodinjski porabniki žal nimate vpliva, lahko pa spreminjate svoje ravnanje v smeri večje učinkovitosti in si zagotovite večjo neodvisnost od ponudnikov energije. Pri tem vam bo v pomoč 12 nasvetov, ki vam lahko vsak mesec precej znižajo račun za elektriko, prav tako pa s spodnjimi načini varčevanja pomagate okolju. Kako torej lahko privarčujete pri elektriki?

Visoke tarife

V kolikor imate dvotarifne števce, potem verjetno veste, da je razlika med visoko in nizko tarifo lahko precej velika. Da bi zmanjšali stroške za energijo lahko poskrbite, da bodo bolj potratne naprave delovale le v času nizke tarife. Če ni nujno, potem izkoristite nižjo ceno električne energije in uporabljajte energetsko bolj potratne naprave, ko velja nizka tarifa.

Obračunska moč

Račun za elektriko je odvisen tudi od velikosti glavnih varovalk v hiši. Velikost je določena z maksimalno porabo. Preverite, kakšno obračunsko moč plačujete in premislite, če lahko to zmanjšate, saj verjetno nimate nikoli naenkrat prižganih vseh najbolj energijsko potratnih naprav.

Pranje in sušenje

Perilo perite, ko je boben poln, na temperaturi, ki ni previsoka in uporabljajte energijsko varčne programe. V kolikor s tem ne motite sostanovalcev, perilo perite in sušite v času omenjene cenejše tarife. Poleti perilo sušite zunaj, na soncu.

Prižgane luči

V prostorih iz katerih izstopamo s polnimi rokami, kot so klet, pralnica, shramba, mnogokrat pozabimo prižgano luč. Z ustreznimi moduli jih lahko nastavite, da se ugasnejo avtomatsko.

Uporaba žarnic

LED sijalke imajo daljšo življenjsko dobo ter nižjo porabo od klasičnih žarnic, piše DailyMail. Tudi cene LED sijalk so zadnja leta bolj ugodne, kot so bile, njihova življenjska doba pa je precej daljša, kot smo jo bili navajeni pri navadnih žarnicah. Menjava se izplača sploh v prostorih, kjer imate daljši čas prižgane luči.

Hlajenje hrane

Temperatura v hladilniku naj ne bo nižja od 5 °C, v zamrzovalni skrinji pa naj ne bo nižja od -18 °C. Nižja temperatura pomeni večjo porabo energije. Obenem je dobro, da občasno odtajate zamrzovalnik.

Zatemnjevanje

Prižgana luč gori s 100 odstotki, vendar taka svetilnost ni vedno potrebna. Zatemnjevanje je lahko mnogo bolj učinkovito kot menjava s svetili z manjšo porabo.

Kuhanje

Med kuhanjem čim pogosteje uporabljajte pokrovko ali ekonom lonec. Vodo najprej segrejte v električnem grelcu.

Zajedalci energije

Praktično vse naprave, ki so stalno priklopljene na električno omrežje nepotrebno trošijo energijo. Sicer v stanju pripravljenosti naprave ne porabijo veliko električne energije, vendar ko seštejete vse naprave, ki jih imate doma pa hitro ugotovite, da se tudi to pozna pri znesku mesečne položnice. Zato naprave izklapljajte iz električnega omrežja.

Pomivanje posode

Pomivalni stroj čim bolj napolnite. V kolikor s tem ne motite sostanovalcev, perite v času cenejše tarife.

Delo in zabava

TV, računalnik in druge elektronske naprave ugašajte iz stanja pripravljenosti, ko jih ne uporabljate. S stikalom na električnem podaljšku lahko izklopite več naprav hkrati.

Zapišite si, kakšen je bil vaš račun za električno energijo, preden ste se odločili za varčevanje in ga primerjajte z zadnjim računom. Se pozna razlika? Včasih lahko že z majhnimi posegi precej privarčujete.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija